Zupa ogórkowa w formie kremu według Ewy Wachowicz
Wyraźna w smaku, kwaśna zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Doskonale syci i zaostrza apetyt na drugie danie. Lecz czy kiedykolwiek jedliście ją w postaci kremu? Taką właśnie ogórkową proponuje Ewa Wachowicz. I trzeba przyznać, że zupa jest pyszna.
Sezon na zupę ogórkową rusza razem z pojawieniem się dobrze ukiszonych ogórków. To właśnie one, kwaśne i wyraziste, decydują o charakterze tej potrawy. Zwykle ogórkową gotujemy na wieprzowinie. Ale jak się okazuje, można ją też przygotować w lżejszej, kremowej wersji. Zobaczcie jak ogórkową zupę-krem przyrządza Ewa Wachowicz.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę ogórkową w formie kremu według Ewy Wachowicz
Składniki:
500 g kiszonych ogórków
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
300 g ziemniaków
1 łyżka masła
1 l bulionu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
koperek do posypania
4 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie zupy-krem z kiszonych ogórków
Ogórki zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Przesmaż mieszając. Całość zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Do zupy dodaj starte ogórki i pokrojony czosnek, całość gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz dokwasić ją wodą z ogórków.
Zupę rozlej do talerzy. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z łyżką śmietany i ewentualnie grzankami.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz