Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogórkowa w formie kremu według Ewy Wachowicz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.08.2021 02:00

Zupa ogórkowa w formie kremu według Ewy Wachowicz

zupa ogórkowa
zupa ogórkowa

Wyraźna w smaku, kwaśna zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Doskonale syci i zaostrza apetyt na drugie danie. Lecz czy kiedykolwiek jedliście ją w postaci kremu? Taką właśnie ogórkową proponuje Ewa Wachowicz. I trzeba przyznać, że zupa jest pyszna.

Sezon na zupę ogórkową rusza razem z pojawieniem się dobrze ukiszonych ogórków. To właśnie one, kwaśne i wyraziste, decydują o charakterze tej potrawy. Zwykle ogórkową gotujemy na wieprzowinie. Ale jak się okazuje, można ją też przygotować w lżejszej, kremowej wersji. Zobaczcie jak ogórkową zupę-krem przyrządza Ewa Wachowicz.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę ogórkową w formie kremu według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g kiszonych ogórków

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 300 g ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • 1 l bulionu

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • koperek do posypania

  • 4 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie zupy-krem z kiszonych ogórków

Ogórki zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Przesmaż mieszając. Całość zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Do zupy dodaj starte ogórki i pokrojony czosnek, całość gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz dokwasić ją wodą z ogórków.

Zupę rozlej do talerzy. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z łyżką śmietany i ewentualnie grzankami.

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram