Smakosze.pl
zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa w formie kremu według Ewy Wachowicz

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wyraźna w smaku, kwaśna zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Doskonale syci i zaostrza apetyt na drugie danie. Lecz czy kiedykolwiek jedliście ją w postaci kremu? Taką właśnie ogórkową proponuje Ewa Wachowicz. I trzeba przyznać, że zupa jest pyszna.

Sezon na zupę ogórkową rusza razem z pojawieniem się dobrze ukiszonych ogórków. To właśnie one, kwaśne i wyraziste, decydują o charakterze tej potrawy. Zwykle ogórkową gotujemy na wieprzowinie. Ale jak się okazuje, można ją też przygotować w lżejszej, kremowej wersji. Zobaczcie jak ogórkową zupę-krem przyrządza Ewa Wachowicz.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę ogórkową w formie kremu według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g kiszonych ogórków

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 300 g ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • 1 l bulionu

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • koperek do posypania

  • 4 łyżki gęstej śmietany

fasolka po bretońsku

Jak zrobić sycącą fasolkę po bretońsku z ziemniakami?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zupy-krem z kiszonych ogórków

Ogórki zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Przesmaż mieszając. Całość zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Do zupy dodaj starte ogórki i pokrojony czosnek, całość gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz dokwasić ją wodą z ogórków.

Zupę rozlej do talerzy. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z łyżką śmietany i ewentualnie grzankami.

kiszone ogórki

kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

  • Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

  • Smalec według receptury Magdy Gessler

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >