Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najgorszy dodatek do rosołu, jaki stosują Polacy
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:07

Najgorszy dodatek do rosołu, jaki stosują Polacy

Rosół jest kultową zupą
Canva / valentynsemenov

Nie da się ukryć, że rosół zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Niestety część smakoszy wzbogaca go o dodatek, który może negatywnie odbić się zarówno na smaku, jak i naszym zdrowiu. Mowa o kostkach rosołowych.

Rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą jego walorów smakowych. Oczywiście najlepiej sprawdza się rosół przygotowany z samych świeżych składników. Lepiej unikać dodatku w postaci kostek rosołowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rosół i kostki rosołowe nie powinny iść ze sobą w parze

Smakowity rosół jest jedną z najpopularniejszych zup. Specjał wzbogaca się o rozmaite dodatki. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego warto dolać do niego trochę sosu sojowego. Dziś pod lupę weźmiemy kostki rosołowe.

Kostki rosołowe w znacznej mierze składają się z soli i utwardzonych tłuszczy. Oba składniki są uznawane za potencjalnie szkodliwe. Sól podwyższa ciśnienie, a tłuszcze trans sprzyjają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia.

W kostkach rosołowych często można natknąć się na wzmacniacze smaku. Przeważnie jest to glutaminian sodu. Substancja ta coraz częściej jest uznawana za sprzyjającą rozwoju nadwagi oraz otyłości. Z pewnością lepiej unikać takiego scenariusza.

Jak ugotować zdrowy rosół?

Kostki rosołowe są prostym rozwiązaniem, właśnie dlatego cieszą się one sporą popularnością. Warto jednak zauważyć, że dobra kuchnia nie lubi pośpiechu. Rosół nie jest tutaj wyjątkiem.

Jeśli chcemy odrobinę przyspieszyć gotowanie rosołu, możemy bez większych problemów przygotować domową przyprawę, która wzmocni smak kultowej zupy. Marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Tak przygotowane warzywa dusimy w przyprawach.

Do mieszanki rosołowej najlepiej wykorzystać lubczyk, pieprz, kozieradkę, ziele angielskie, liść laurowy, kurkumę i gałkę muszkatołową. Powinniśmy otrzymać wyrazistą w smaku pastę, którą bez obaw możemy dodać do garnka z gotującym się rosołem. Mieszankę należy przechowywać w lodówce.

Rzecz jasna w sklepach możemy natknąć się na zdrowsze kostki rosołowe, które nie zawierają tak dużo soli, szkodliwych tłuszczów oraz wzmacniaczy smaku. Warto dokładnie analizować ich skład. Jednak własna mieszanka przypraw sprawdzi się na pewno o wiele lepiej. Tym bardziej że możemy z nią dowolnie eksperymentować. Dlaczego niektórzy dodają ocet do rosołu?

Rosół w przepysznym wydaniu
Rosół w przepysznym wydaniu

Canva / beats3

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Rosół Zupa