Smakosze.pl Produkty Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgę
Fot. Canva/Robert Kneshke

Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgę

1 września 2024

Ser często gości na naszym stole. Jadamy go z chlebem i dodajemy do wielu potraw. Jednak czasem warto zrezygnować z jedzenia tego produktu. Szczególnie jeśli jest to najgorszy rodzaj sera. Podpowiadamy, jaki ser należy omijać szerokim łukiem.

Jaki jest najgorszy rodzaj sera?

Ser smakuje z pieczywem, zapiekankami, czy makaronem. Podkręca smak rozmaitych potraw i sprawia, że trudno się od nich oderwać. Jednak nie każdy ser jest wart polecenia . Niektóre rodzaje tego lubianego produktu nie służą naszemu zdrowiu, a nawet mu szkodzą. Wybierając ser, powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu.

Ser nie powinien mieć go zbyt dużo . Ważne jest też, by produkt nie był przetworzony i miał mało sodu w składzie. Niektóre sery są bardzo smaczne i jednocześnie wyjątkowo niezdrowe. Jaki jest najgorszy rodzaj sera? Wielu Polaków go uwielbia, ale warto go sobie odmówić. Wyjdzie nam to na zdrowie.

serek topiony
Fot. Canva/pixelshot
Prawie każdy z nas popełnia ten błąd. Koperek mrozi się inaczej

Czy serek topiony szkodzi?

Najgorszym rodzajem sera jest serek topiony. Produkuje się go w wysokich temperaturach, które osiągają nawet 99 stopni Celsjusza . Serki topione zawierają konserwanty, emulgatory, aromaty i utwardzacze. To czyni je produktami, które nie powinny być na co dzień włączone do naszej diety.

Dietetyczka Aleksandra Tatarata powiedziała w rozmowie z portalem zywienie.abczdrowie.pl:

Jest to produkt wysoko przetworzony o słabej zawartości odżywczej, za to wysokiej zawartości energetycznej. Te wszystkie stabilizatory, emulgatory i topniki mogą zaburzać gospodarkę elektrolitową i powodować alergie

W serkach topionych znajdziemy utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze roślinne. Te produkty zawierają tłuszcze trans, które są uznawane za szczególnie szkodliwe dla naszego zdrowia.

Fatalny skład serków topionych

Serki topione w składzie mają też modyfikowaną skrobię, sztuczne aromaty, konserwanty, które są odpowiedzialne za powstanie różnych alergii . W produktach znajdziemy też fosforany, sole emulgujące, które ułatwiają rozsmarowanie serka na pieczywie. Te substancje mogą odkładać się w naczyniach krwionośnych.

To już prosta droga do miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Warto też ograniczyć jedzenie serka Mascarpone, który zawiera dużo tłuszczu. Podobnie jest ze szwajcarskim serem Gruyere. Jest on wyjątkowo smaczny, ale bardzo tłusty i kaloryczny. Pisaliśmy o tym, by rano pić kefir z pewnym specyfikiem. Polecaliśmy doskonały przepis na marynowaną cebulę.

serek topiony
Fot. Canva/pixelshot

Źródło: pysznosci.pl

Weź pomidorki i włóż je między 2 talerze. Szkoda, że nikt nie pokazał mi tej sztuczki wcześniej
Wlej sok z cytryny do mąki i zamieszaj. Rezultat nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy