Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję cebulę do słoików i zalewam tą mieszanką. Ten smak to jakaś magia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.08.2024 18:00

Pakuję cebulę do słoików i zalewam tą mieszanką. Ten smak to jakaś magia

marynowana cebula
fot. youtube.com/kuchniakwasiora

Marynowana cebula to część żelaznego asortymentu naszych przetworów. Z tym przepisem przygotowujemy idealną przekąskę z tej kategorii. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, a wręcz sałatką samą w sobie.

Marynowana czerwona cebula

Czerwona cebula różni się smakiem od jej białej koleżanki tak wyraźnie, że nie można jej pominąć przygotowując przetwory. Jej słodkawy, roślinny i łagodny aromat sprawia, że jest wprost wymarzonym dodatkiem do potraw, jedzona na surowo albo jako przetwory. A kolor, który oddaje octowej zalewie, dodatkowo ubarwia dania, czyniąc je bardziej apetycznymi.

Jest jeszcze jeden powód, by biała cebula zrobiła trochę miejsca w naszej kuchni swojej czerwonej odpowiedniczce. Zawiera ona więcej składników odżywczych. Należy do nich choćby wapń, którego jasnej cebuli brak. Ma też więcej przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów, które odpowiadają za kolor cebulowych warstw.

czerwona cebula krojona
fot. youtube.com/kuchniakwasiora
Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Niszczą serce, a Polacy je uwielbiają

Cebula w słoiku

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Kwasiora KK. Autor podkreśla tam, że używa octu spirytusowego, żeby cebule „miały kopa”. Jednak jabłkowy czy winny ocet, łagodniejszy i bardziej finezyjny w smaku, wynagradza brak tego kopa większą złożonością aromatu gotowej przekąski.

Składniki (na ½ litra wody)

  • Czerwona cebula
  • ¼ l octu jabłkowego
  • 80 g cukru
  • 10 g soli
  • Ziele angielskie, liście laurowe

Marynujemy czerwoną cebulę

Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy do miski. Zagotowujemy garnek wody i zalewamy cebulę, by macerowała się przez kilka minut. To złagodzi jej smak.

Na dno wyparzonych słoików układamy po liściu laurowym i 3-4 ziarnka ziela angielskiego. Cebulę odcedzamy z wody i układamy ciasno w słoikach. Na wierzchu umieszczamy jeszcze po kilka ziaren ziela angielskiego.

W garnku łączymy wodę z octem. Podgrzewamy, dodajemy cukier i sól. Mieszamy do rozpuszczenia. 

Gorącą marynatą zalewamy cebulę w słoikach tak, by była w całości przykryta. Po zakręceniu odstawiamy do góry dnem. Jeśli przetwory mają stać w piwnicy dłużej, warto zapasteryzować je przez kwadrans w kąpieli z wrzątku.

Wypróbuj też przepisy na delikatne ciasto na pierogi według Karola Okrasy i zupę z soczewicy.

zalewanie cebuli
fot. youtube.com/kuchniakwasiora