Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej sok z cytryny do mąki i zamieszaj. Rezultat nie mieści się w głowie
Adam Moskal
Adam Moskal 31.08.2024 21:00

Wlej sok z cytryny do mąki i zamieszaj. Rezultat nie mieści się w głowie

Sok z cytryny i mąka
Fot. YouTube/ BakeLikeAPro

Sok z cytryny pełen jest nieoczywistych zastosowań. Poza oczywistą możliwością zrobienia z niego doskonałej i orzeźwiającej lemoniady można go wykorzystać do, chociażby odkamieniania czajnika czy do odświeżenia lodówki.

Niedawno w moje ręce wpadł ciekawy patent na ten składnik i teraz zawsze go stosuje. Wystarczy wlać go do mąki i wymieszać z kilkoma innymi produktami, aby rezultat nie mieścił się w głowie. Niżej zdradzam, o co dokładnie w tym chodzi.

Sok z cytryny w cukiernictwie

Każdy człowiek, który choć trochę liznął tajników cukiernictwa wie, że lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny smakuje wybornie. Nie inaczej jest z ciastem cytrynowym. Równie genialne efekty można uzyskać przy robieniu biszkoptu z pomocą soku.

Aby biszkopt mógł zostać uznany za udany, musi być delikatny i puszysty. Większość przepisów osiąga to za pomocą zwykłego proszku do pieczenia. Kwaśny sok może wspomóc proszek, dzięki czemu każdy biszkopt pięknie wyrośnie.

Biszkopt.jpg
Fot. Canva
Sprawdziłem, jak robią mizerię w restauracji. Teraz podaję ją 100 razy lepiej, przepis na medal

Biszkopt z sokiem cytrynowym

Sok z cytryny w połączeniu z proszkiem do pieczenia działa, jak swojego rodzaju katalizator. Kwaśny odczyn wzmacnia proszek, wydobywając z niego 100% mocy. Jeśli zdecydujesz się pominąć oba te dodatki, upewnij się, że bardzo mocno ubijesz pianę z białek jaj. Inaczej biszkopt może opaść.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 10 jajek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Przepis na idealny biszkopt

Rozpocznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny i delikatnie ubij. Białka wlej do miski i stopniowo dosypując cukier, ubijaj na sztywną pianę. Następnie wlej do niej żółtka, ostrożnie łącząc je szpatułką.

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Wsyp ją do jajecznej pianki, dolej olej i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Smacznego. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału BakeLikeAPro na YouTube.

Biszkopt (1).jpg
Fot. Canva