Smakosze.pl Porady Najgorszy sposób przechowywania chleba. Pleśnieje po kilku dniach
Fot. Canva/DAPA Images

Najgorszy sposób przechowywania chleba. Pleśnieje po kilku dniach

9 sierpnia 2024

Trudno wyobrazić sobie naszą dietę bez chleba. Niemal codziennie jadamy go na śniadanie, czy kolację. Chleb przeważnie przechowujemy w kuchni. Jednak jak nie należy tego robić? To wyjaśniamy w naszym artykule.

Chleb w naszej diecie

Po chleb codziennie sięga wielu z nas. Pieczywo jadamy na śniadanie i robimy kanapki z chleba do szkoły i pracy . Czasem podajemy chleb do zup, czy na kolację. Trudno wyobrazić sobie dietę bez tego lubianego i smacznego produktu. Jednak od razu pojawia się pytanie.

Jak przechowywać chleb ? Sposoby są różne, ale zwracamy uwagę na najgorszy z nich. W ten sposób nigdy nie przechowujmy chleba . Zamiast świeżego pieczywa, znajdziemy na chlebie pleśń, a tego chcemy przecież uniknąć.

chleb
Fot. Canva/ready made
Ścieram na tarce i łącze z tym mięsem. Moich kotletów nic nie przebije

Najgorszy sposób przechowywania chleba

Zdarza się, że kupujemy więcej pieczywa na zapas. Jak przechowywać chleb ? Bywa, że staje się on twardy, niesmaczny, a nawet pojawia się na nim pleśń. Prawidłowo przechowywane pieczywo jest miękkie i smaczne. Czasem nie udaje się uzyskać takiego rezultatu . Wszystko przez najgorszy sposób na przechowywanie chleba.

Wiele osób chleb wkłada do foliowych torebek. Jeśli pieczywa nie zużyjemy w ciągu 1 lub 2 dni, to zaczyna ono pleśnieć . Gdy w folię zapakujemy jeszcze ciepłe pieczywo, to pleśń pojawi się jeszcze szybciej. Folia uchroni pieczywo przed wysychaniem, ale też odetnie dopływ powietrza . Chleb stanie się wilgotny, a stąd już nieuchronna droga do wystąpienia pleśni.

Jak najlepiej przechowywać chleb?

W przechowywaniu pieczywa ważne jest, by miało ono umiarkowany dopływ powietrza. Odpowiednie warunki panują w chlebaku . Oprócz tego chleb można zawinąć w lnianą ściereczkę. Istotne jest, by chleba nie trzymać obok źródeł ciepła i wilgoci.

Dobrym sposobem jest włożenie do chleba 2 kostek cukru lub niewielkiej miseczki z suchym ryżem. Produkty wchłoną nadmiar wilgoci . Tym samym zapobiegną pleśnieniu chleba. Pieczywo będzie smaczne, zdrowe i szybko się nie zepsuje. Pisaliśmy o tym, jak w domu zrobić konserwę tyrolską. Informowaliśmy o kebabie od Filipa Chajzera, który wciąż wzbudza kontrowersje .

chleb
Fot. Canva/Shotprime

Źródło: smaki.pl

Tylko tak myj cukinię. Będzie świeża, usuniesz brud i robaki
Układam składniki w naczyniu i smaruję specjalnym sosem. Cała rodzina przepada za tą zapiekanką
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy