Ścieram na tarce i łącze z tym mięsem. Moich kotletów nic nie przebije
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób kotlety z kurczaka z tego przepisu, a posiłek będzie należał do udanych. Już pierwszy kęs zachwyci domowników i poproszą nie tylko o dokładkę, ale też o to, abyś przyrządzała je znacznie częściej. Danie będzie smaczne, jeżeli dodasz jeden składnik. O wszystkim dowiesz się z treści artykułu.
Kotlety z kurczaka lepsze niż kiedykolwiek
Dobry obiad nie musi być skomplikowany, aby wciąż był smaczny i zachwycał domowników. Ważne, żeby był przy tym sycący i nie nudził się zbyt szybko rodzinie. Te wszystkie cechy spełnia obiad z przepisu, który znajdziesz w dalszej części artykułu.
Przygotujesz z niego kotlety z kurczaka z jednym dodatkiem. Poznasz go wraz z innymi składnikami na liście umieszczonej za chwilę. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje chwilę.
Pakując mięso do słoików stosuję 1 zasadę. Domowa tyrolska wychodzi jak marzenieNiezbędny jest ten składnik
Kotlety z kurczaka będą smaczniejsze, jeżeli przygotujesz je ze startą marchewką. Wtedy będą soczyste, a mięso nabierze wyjątkowego i zupełnie innego smaku. Oprócz tego produktu potrzebne będą także te z listy umieszczonej poniżej. Jest ich kilka, ale nie kosztują wiele, a większość z nich możesz mieć w swojej kuchni.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 korzenie pietruszki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 100 g sera
- kilka pomidorów koktajlowych
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Kotlety z kurczaka - przepis
Mięso umyj i pozbądź się z niego błon. Pokrój je w plastry, rozbij i przypraw pieprzem i solą. Jajka wbij do miski i roztrzep je. Mięso obtocz w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso z dwóch stron, do momentu zarumienienia.
Cebule, marchew i pietruszki obierz. Cebule drobno posiekaj w kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni zeszklij cebulę, a po chwili dodaj starte warzywa. Przypraw solą i podsmaż przez chwilę.
Do miski włóż majonez, ketchup oraz przestudzone warzywa. Wymieszaj składniki. Ułóż je na kotletach, a wierzch posyp startym serem i ułóż pokrojone pomidory. Ułóż je na blaszce i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad.