Najlepsza, klasyczna sałatka jarzynowa wg. przepisu siostry Anastazji
Sałatka jarzynowa jest najpopularniejszą sałatką w Polsce. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta, chętnie ją też zjemy w dzień powszedni. Każdy ma na nią swój przepis, ale nie ma to, jak klasyczna sałatka jarzynowa. Jest najlepsza i najsmaczniejsza. Dziś przygotujemy ją według przepisu siostry Anastazji.
W sałatce jarzynowej zawsze muszą się znaleźć ugotowane warzywa korzeniowe. Ziemniaki, marchewka, pietruszka i seler to jej podstawa. Dodatkami może być zaś groszek konserwowy, cebula, jabłko, jajko, marynowane grzyby, kiszony ogórek. Rozdrobnione składniki miesza się z majonezem, który dodaje sałatce doskonałego smaku.
Najlepsza, klasyczna sałatka jarzynowa wg przepisu siostry Anastazji
Składniki:
-
4 ziemniaki
-
2 pietruszki
-
3 marchewki
-
kawałek korzenia selera
-
3 jajka
-
mała cebulka
-
3 ogórki kiszone
-
1 puszka groszku konserwowego
-
pół słoiczka marynowanych pieczarek
-
4-5 łyżek majonezu
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki jarzynowej
Ziemniaki, pietruszki, marchewki i seler dokładnie wyszoruj, opłucz, włóż do garnka. Zalej wrzątkiem, gotuj, aż będą miękkie. Warzywa wystudź, obierz, pokój w niedużą kostkę.
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. Cebulkę obierz, pokrój w małą kostkę. Podobnie pokrój kiszone ogórki.
Groszek konserwowy przelej na sito i odsącz z zalewy. Podobnie odsącz marynowane pieczarki, pokrój je w plasterki lub w kostkę.
Rozdrobnione składniki sałatki wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj majonez, wymieszaj. Sałatkę schłodź przed podaniem i udekoruj np. groszkiem i cząstkami jajka.
Jeśli szukasz inspiracji na inne sałatki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na warstwową sałatkę śledziową , a także na sałatkę z buraków i kiszonych ogórków .
Źródło zdjęcia: canva/alisafarov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: blog.moje-pasje.info