Smakosze.pl Przepisy Najlepsza surówka z kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami
canva/Janna Danilova

Najlepsza surówka z kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami

1 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie surówkę Coleslaw? W takim razie z pewnością polubicie też surówkę z białej kapusty z majonezem, marchewką i jabłkiem. Te soczyste dodatki doskonale do niej pasują i nadają jej słodkawego smaku. Surówka będzie doskonała do dań drobiowych.

Biała kapusta to warzywo bardzo uniwersalne. Idealnie nadaje się do gotowania czy pieczenia, ale też na surówki. I w tej ostatniej wersji jest też najzdrowsza. Surówki z białej kapusty mają też inne zalety, bo są tanie i łatwe łatwa do przygotowania.

Jeśli kupisz średniej wielkości główkę kapusty spokojnie wystarczy ci by przygotować z niej 3-4 razy surówkę dla całej rodziny. Pamiętaj tylko by po odkrojeniu części ten odsłonięty kawałek zasłonić folią. Kapusta nie będzie obsychała. Główkę trzymajcie w chłodnym miejscu lub w lodówce, bo wtedy nie traci jędrności.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najlepszą polską surówkę z białek kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • pół cytryny

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki śmietany

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie surówki z kapusty

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Pokrój w dość cienkie paski, możesz je dodatkowo rozdrobnić krojąc je w poprzek.

Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Rozdrobnioną kapustę, marchewkę i jabłko wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, oprósz solą, pieprzem i cukrem. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Sosem polej surówkę, wymieszaj.

Jeśli wolisz chrupiącą kapustę surówkę podaj od razu po przygotowaniu. Przed podaniem możesz też wstawić surówkę na 15 minut do lodówki, aby jej smaki dobrze się „przegryzły".

kapusta
kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkieokruszki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy