Smakosze.pl
placki

canva/Tatiana Volgutova

Aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych

9 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i szybkie śniadanie na słodko, właśnie go znalazłaś. Zapraszamy na aksamitne placuszki z serków homogenizowanych. Dzieci będą nimi zachwycone, a i dorośli nie będą narzekać. Wymieszaj cztery składniki, usmaż placki i gotowe.

Serek homogenizowany można zjeść na przekąskę albo użyć go do posmarowania naleśników czy tostów. Jednak jak się okazuje sprawdzi się też w ciepłych daniach. Placki przygotowane na bazie serków będą pożywne i delikatne w smaku.

Na to danie najlepsze będą serki niezbyt słodkie i dość gęste. Możesz też użyć naturalnych serków homogenizowanych i dodać do nich trochę cukru wanilinowego. Dobry też będzie twaróg sernikowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych

Składniki:

  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego

  • 2 jajka

  • szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

Zupa grochowa

Doskonały patent na grochówkę z łuskanego grochu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placuszków

Serki waniliowe przełóż do miski, dodaj do nich rozmieszane jajka. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub śmigłową końcówką od miksera.

Do masy wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, ciasto odstaw na 10 minut.

Na dużej patelni rozgrzej olej (najlepiej rzepakowy). Kładź na niej porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placuszki zdejmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z plasterkami banana.

mieszanie ciasta

mieszanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/Gingagi

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Po czym rozpoznać w sklepie dobrą kiełbasę?

  • Najlepszy sposób na puszysty domowy chleb bez wyrabiania

  • Prosty przepis na zupę kalafiorową

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >