Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i szybkie śniadanie na słodko, właśnie go znalazłaś. Zapraszamy na aksamitne placuszki z serków homogenizowanych. Dzieci będą nimi zachwycone, a i dorośli nie będą narzekać. Wymieszaj cztery składniki, usmaż placki i gotowe.
Serek homogenizowany można zjeść na przekąskę albo użyć go do posmarowania naleśników czy tostów. Jednak jak się okazuje sprawdzi się też w ciepłych daniach. Placki przygotowane na bazie serków będą pożywne i delikatne w smaku.
Na to danie najlepsze będą serki niezbyt słodkie i dość gęste. Możesz też użyć naturalnych serków homogenizowanych i dodać do nich trochę cukru wanilinowego. Dobry też będzie twaróg sernikowy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych
Składniki:
400 g waniliowego serka homogenizowanego
2 jajka
szklanka mąki pszennej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Doskonały patent na grochówkę z łuskanego grochu
CZYTAJ DALEJPrzygotowanie placuszków
Serki waniliowe przełóż do miski, dodaj do nich rozmieszane jajka. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub śmigłową końcówką od miksera.
Do masy wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, ciasto odstaw na 10 minut.
Na dużej patelni rozgrzej olej (najlepiej rzepakowy). Kładź na niej porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placuszki zdejmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z plasterkami banana.
mieszanie ciasta
Źródło zdjęcia: canva/Gingagi
Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi
Pytanie 1 z 10
Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje