Smakosze.pl
Zupa grochowa

canva/Andrey Radchenko

Doskonały patent na grochówkę z łuskanego grochu

9 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa grochowa, czyli potocznie grochówka, jest wyjątkowo sycącą i treściwą potrawą, mogącą wypełnić brzuch na długie godziny. Jej smak jest niebywale pyszny, a gęstość sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Niżej zdradzamy najprostszy przepis na to klasyczne danie.

Zupa grochowa jest szczególnie doceniania zimą i jesienią, gdy za oknem panuje nieprzyjazna deszczowa i mroźna pogoda. Duża miska grochówki daje energię, aby stawiać czoła tak nieprzyjemnym warunkom atmosferycznym.

Koniecznym dodatkiem do grochowej, który warunkuje smak, jest oczywiście wędzony boczek. To on nadaje aromat wędzonki, a także dodatkową porcję białka oraz tłuszczu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę grochową

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na proste i sycące dania, zajrzyj do tego tekstu. Dowiesz się z niego jak sporządzić klasyczną kiszkę ziemniaczaną.

Składniki:

  • 2 l wody

  • 400 g łuskanego grochu

  • 500 g wędzonego boczku

  • 400 g ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 pietruszka

  • majeranek

  • pół selera

  • 1 por

  • lubczyk

  • olej

  • ziele angielskie

  • 3 listki laurowe

  • sól

  • pieprz

Opłucz groch na sicie, zalej go 2 litrami wody i doprowadź do wrzenia. Łyżką cedzakową zdejmuj pianę, która pojawia się na powierzchni wody. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Czosnek z kiełkami

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

CZYTAJ DALEJ

Marchew, selera i pietruszkę również umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj warzywa oraz pokrojony w mniejsze kawałki boczek do grochu, dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem oraz solą. Gotuj zupę przez 30 minut.

Por pokrój w półtalarki, cebulę w kostkę i podsmaż je na oleju. Gdy te delikatnie się zarumienią, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć zawartość patelni do zupy. Gdy groch jest miękki, dopraw danie majerankiem. Smacznego.

Zupa nie wystarczy ci na obiad? W tym tekście zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane - zachęcamy do zapoznania się z nim.

Grochówka

Źródło: canva/ildipapp

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >