Doskonały patent na grochówkę z łuskanego grochu
Zupa grochowa, czyli potocznie grochówka, jest wyjątkowo sycącą i treściwą potrawą, mogącą wypełnić brzuch na długie godziny. Jej smak jest niebywale pyszny, a gęstość sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Niżej zdradzamy najprostszy przepis na to klasyczne danie.
Zupa grochowa jest szczególnie doceniania zimą i jesienią, gdy za oknem panuje nieprzyjazna deszczowa i mroźna pogoda. Duża miska grochówki daje energię, aby stawiać czoła tak nieprzyjemnym warunkom atmosferycznym.
Koniecznym dodatkiem do grochowej, który warunkuje smak, jest oczywiście wędzony boczek. To on nadaje aromat wędzonki, a także dodatkową porcję białka oraz tłuszczu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę grochową
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na proste i sycące dania, zajrzyj do tego tekstu. Dowiesz się z niego jak sporządzić klasyczną kiszkę ziemniaczaną.
Składniki:
2 l wody
400 g łuskanego grochu
500 g wędzonego boczku
400 g ziemniaków
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 pietruszka
majeranek
pół selera
1 por
lubczyk
olej
ziele angielskie
3 listki laurowe
sól
pieprz
Opłucz groch na sicie, zalej go 2 litrami wody i doprowadź do wrzenia. Łyżką cedzakową zdejmuj pianę, która pojawia się na powierzchni wody. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Marchew, selera i pietruszkę również umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj warzywa oraz pokrojony w mniejsze kawałki boczek do grochu, dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem oraz solą. Gotuj zupę przez 30 minut.
Por pokrój w półtalarki, cebulę w kostkę i podsmaż je na oleju. Gdy te delikatnie się zarumienią, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć zawartość patelni do zupy. Gdy groch jest miękki, dopraw danie majerankiem. Smacznego.
Zupa nie wystarczy ci na obiad? W tym tekście zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane - zachęcamy do zapoznania się z nim.
Źródło: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary.pl