Smakosze.pl
Zupa pomidorowa

Canva.com

Najlepsza pomidorowa zupa krem według Anny Lewandowskiej

25 Marca 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Zupa krem pomidorowa, to prawdziwy hit ostatnich sezonów. Wszyscy oszaleli na jej puncie. Sama Anna Lewandowska dodała ją do swojej diety. Na swoim blogu podała zdrowy przepis na sezonową zupę pomidorową, która zachwyci Cię smakiem i aromate

Zupy krem zdobywają coraz większą popularność. Polacy oszaleli na punkcie blendowania i z zachwytem poddają temu zabiegowi coraz to nowe zupy. Dzięki blendowaniu, potrawa staje się znacznie bardziej esencjonalna, a smaki idealnie łączą się w jedność. Dzięki temu, nabierając łyżkę zupy krem, masz możliwość spróbowania wszystkich składników jednocześnie. Mistrzowie kuchni zgodnie twierdzą, że kucharze po to właśnie tworzą dania, abyśmy mogli poczuć, jak każdy dodatek, smakuje wkomponowany w jedną całość.

Pomidorowe szaleństwo

Pomidor, to istna bomba witaminowa. Warzywo opanowało świat, a ludzie pokochali je bezwarunkowo. Szczególnie Włosi oszaleli na jego punkcie, gdyż jest on swoistym fundamentem ich tradycji kulinarnej. Śmiało można stwierdzić, że pomidor otworzył przed nami zupełnie nowe, smakowite perspektywy. Nadaje się do jedzenia na surowo, ugotowany, usmażony, upieczony, możemy go spotkać w formie przetworów, koncentratów, a nawet… soków! Sok z pomidorów, na sklepowych półkach, można znaleźć obok soków pomarańczowych i jabłkowych. Istnieje grono fanów soku pomidorowego, którzy uważają, że jest on idealny do popicia sycącego obiadu. Swoje zastosowanie znalazł również w drinkach, min. W słynnej Krwawej Mary.

Dzięki temu, że pomidory, to jedno z najczęściej uprawianych warzyw na świecie, możemy dzisiaj cieszyć się kilkoma odmianami, które mają różne zastosowania. Pomidory koktajlowe, daktylowe oraz truskawkowe idealnie sprawdzą się do sałatek i przekąsek, takich jak koreczki. Pomidory malinowe i na gałązce świetnie nadają się do spożywania na co dzień, zarówno na surowo jak i jako ciepły dodatek. Ponad to te z gałązką, udekorują Twoja potrawę. Wystarczy upiec je w piekarniku lub obsmażyć na patelni z odrobina oliwy i przypraw. Mamy jeszcze pomidory żółte, zielone, a nawet czarne. Niestety, nie damy rady wyliczyć wszystkich odmian, gdyż na świecie jest ich ponad… 7 tysięcy! Jednak uprawia się tylko około 2% z nich.

Pomidory, to warzywo perfekcyjne w każdym calu. Odznaczają się niską kalorycznością, dzięki temu są gorąco polecane w różnego rodzaju dietach redukujących. Mają sobie wiele cennego błonnika, a także są źródłem wielu cennych witamin niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Zawierają również składniki mineralne i przeciwutleniacze, które maja działanie przeciwnowotworowe. Anna Lewandowska doskonale zna się na tym co zdrowe, więc nic dziwnego, że jej uwaga skupiła się właśnie na pomidorach. Swoim fanom zaprezentowała zdrowy i szybki przepis na aromatyczną zupę.

Zupa krem pomidorowa od Anny Lewandowskiej

Do przygotowania zupy krem z pomidorów, potrzebujesz:

- 700g pomidorów- mała puszka pomidorów suszonych- 2 marchewki- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- natka pietruszki- parę listków bazylii- masło klarowane- tymianek- majeranek- pieprz cayenne- sezam, nasiona chia- olej lniany

Przygotowanie zupy zacznij od sparzenia świeżych pomidorów i obrania ich ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka. W międzyczasie obierz cebulę oraz czosnek i podsmaż na złocisto na klarowanym maśle, aż nabiorą złocistego koloru. Gdy zawartość patelni będzie już odpowiednio miękka, dodaj wszystko do garnka z pomidorami. Teraz nadszedł czas, aby obraną i pokrojoną marchewkę również umieścić w naczyniu razem z innymi składnikami.

Plusem zupy krem jest fakt, że nie musisz martwic się o drobne i dokładne pokrojenie warzyw. Na koniec i tak wszystko zostanie zmiksowane. Możesz także na tym etapie dorzucić parę listów bazylii i natkę pietruszki. Zostaw sobie co nieco do dekoracji. Zalej wszystko dużym kubkiem wody i gotuj na małym ogniu, aż warzywa nie zmiękną. Dopraw tymiankiem, majerankiem, pieprzem oraz sól. Gdy zupa delikatnie przestygnie zmiksuj ją dokładnie blenderem.

Podawaj gorącą, w niezbyt głębokich talerzach. Udekoruj bazylią, pietruszką a także nasionami chia i sezamem. Wisienką na torcie będzie parę kropel oleju lnianego na każdym talerzu.

Podobne artykuły

Placki ziemniaczane

Przepisy

Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >