Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy
Racuchy to świetny sposób, aby przygotować szybki i prosty posiłek, który każdemu będzie smakował. Jeśli chcesz sprawdzić, jak jadano przed laty, przetestuj poniższy przepis. Z niego dowiesz się, jak zrobić je z receptury z 1895 roku.
Racuchy muszą wyróżniać się wśród innych placków swoją puszystością oraz delikatnością, dzięki którym jedzenie ich to prawdziwa przyjemność. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i przysmak jest gotowy.
Ciekawscy mogą także sprawdzić, jak bardzo różna była polska kuchnie przed ponad 100 laty. Jak widać po składnikach, dosłownie nic się od tamtego czasu nie zmieniło w kontekście racuchów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na racuchy
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na racuchy według siostry Anieli. Z tego tekstu dowiesz się, jak z łatwością ubijać śmietanę na sztywno.
Składniki:
-
200 ml mleka
-
olej do smażenia
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka masła
-
1 łyżeczka cukru
-
1 żółtko
-
25 g drożdży
-
250 g przesianej mąki
Zacznij od przesiania miski do mąki i zrobienia w niej dołku. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuść drożdże wraz z cukrem i łyżką mąki. Odstaw je na bok, żeby zaczyn zaczął działać.
Po 15 minutach wlej mleko z drożdżami do mąki, dodaj żółtko, ciepłe masło oraz szczyptę soli. Zacznij mieszać ciasto. Gdy składniki całkowicie się połączą, zabierz się za smażenie.
Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta na racuchy. Gdy jedna strona placka złapie brązowy kolor, przekręć go na drugą. Podawaj z dżemem lub cukrem pudrem. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło: canva/Dariusz Banaszuk, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: medme.pl; parenting.pl