Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i banalnie proste w przygotowaniu racuchy według siostry Anieli
Adam Moskal
Adam Moskal 07.09.2021 02:00

Lekkie i banalnie proste w przygotowaniu racuchy według siostry Anieli

Racuchy
canva/Qwart, Getty Images

Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem oraz aromatem przekonuje największych koneserów kuchni. Połączenie chrupiącego ciasta i słodkich owoców jest zbyt dobre, aby odmówić choćby kilku placków. Tym razem zdradzamy, jak przygotowuje je siostra Aniela. Racuchy najczęściej podajemy na deser po sycącym obiedzie. Smażone słodkie placki z jabłkami, posypane cukrem pudrem, smakują nawet największym niejadkom - dlatego to dobra metoda na przemycenie odrobiny owoców do ich diety.

Racuchy drożdżowe mają delikatny posmak drożdży, są puszyste, a także wilgotne w środku, jednak trzeba odrobiny czasu, aby drożdże miały możliwość aktywowania się. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy z jabłkami

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić kotlety znacznie smaczniejsze niż schabowe i mielone razem wzięte. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane. Składniki:

  • 500 g mąki 

  • 1 szklanka mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 3 jabłka

  • 2 jajka

  • 30 g drożdży

  • szczypta soli

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • olej

  • cukier puder

Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru. Odstaw płyn na 15 minut, aby drożdże zaczęły swoją pracę. Jabłka obierz, umyj, przekrój na pół i wytnij z ich środka gniazda nasienne.

Następnie pokrój je w plasterki lub kostkę. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier waniliowy i wymieszaj. Wbij jajka, wlej jajka oraz jedną łyżkę oleju. Wymieszaj ciasto, a na koniec dodaj do niego cząstki jabłek.

Odstaw miskę do wyrośnięcia na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim porcje ciasta z obu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone racuchy wykładaj na ręcznik kuchenny. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/Dariusz Banaszuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: anikagotuje.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto