Smakosze.pl
Racuchy

canva/Qwart, Getty Images

Lekkie i banalnie proste w przygotowaniu racuchy według siostry Anieli

7 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem oraz aromatem przekonuje największych koneserów kuchni. Połączenie chrupiącego ciasta i słodkich owoców jest zbyt dobre, aby odmówić choćby kilku placków. Tym razem zdradzamy, jak przygotowuje je siostra Aniela.

Racuchy najczęściej podajemy na deser po sycącym obiedzie. Smażone słodkie placki z jabłkami, posypane cukrem pudrem, smakują nawet największym niejadkom - dlatego to dobra metoda na przemycenie odrobiny owoców do ich diety.

Racuchy drożdżowe mają delikatny posmak drożdży, są puszyste, a także wilgotne w środku, jednak trzeba odrobiny czasu, aby drożdże miały możliwość aktywowania się. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy z jabłkami

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić kotlety znacznie smaczniejsze niż schabowe i mielone razem wzięte. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 500 g mąki 

  • 1 szklanka mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 3 jabłka

  • 2 jajka

  • 30 g drożdży

  • szczypta soli

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • olej

  • cukier puder

Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru. Odstaw płyn na 15 minut, aby drożdże zaczęły swoją pracę. Jabłka obierz, umyj, przekrój na pół i wytnij z ich środka gniazda nasienne.

Fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

Aromatyczna fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Następnie pokrój je w plasterki lub kostkę. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier waniliowy i wymieszaj. Wbij jajka, wlej jajka oraz jedną łyżkę oleju. Wymieszaj ciasto, a na koniec dodaj do niego cząstki jabłek.

Odstaw miskę do wyrośnięcia na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim porcje ciasta z obu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone racuchy wykładaj na ręcznik kuchenny. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/Dariusz Banaszuk, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: anikagotuje.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >