Smakosze.pl Przepisy Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie
canva/arfo, Getty Images

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

26 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobrze wypieczona golonka, której mięso samo odchodzi od kości, to jeden z najlepszych obiadów, jaki można zjeść. Dzięki pieczeniu jej w miodzie i piwie ma głęboki smak i wspaniały aromat. Warto podać ją z surówką colesław oraz podpieczonymi łódeczkami z ziemniaków.

Długie gotowanie golonki sprawia, że staje się ona wyjątkowo delikatna i rozpływająca w ustach. Połączenie słodkiego miodu o kwiatowym smaku, a także gorzkiego i chmielowego piwa sprawia, że już pierwszy kęs wywołuje niesamowitą przyjemność.

Choć golonka nie jest najlżejszym daniem, jakie można zjeść, wbrew pozorom dostarcza także prozdrowotnych substancji. Zawiera bowiem sporą ilość kolagenu, elastyny, żelaza oraz witaminy B.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczoną w miodzie i piwie golonkę

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy, jak upiec lekkie i proste ciasto piaskowe.

Składniki:

  • 4 golonki wieprzowe tylne ze skórką

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka korzeń

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól i granulki pieprzu

  • 350 ml jasnego piwa

  • 50 ml miodu

  • szklanka bulionu z gotowania golonki

  • 30 g musztardy

  • 4 ząbki czosnku

Zacznij od włożenia golonek do dużego garnka wraz ze wszystkimi warzywami oraz przyprawami, poza czosnkiem. Zalej je zimną wodą, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1.5 godziny.

Odlej szklankę wywaru z gotowania, a golonki przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj ze sobą piwo, miód, wywar oraz musztardę. Zalej sosem golonki i wrzuć do nich rozgniecione ząbki czosnku.

Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz mięso kolejne 1.5 godziny. Na ostatnie 30 minut należy zdjąć pokrywkę i co kilka minut podlewać golonkę sosem z dna naczynia. Smacznego.

Golonka

Źródło: canva/gkrphoto, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostepesto

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy