Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
Zupa pomidorowa na serduszkach to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo pożywna, aromatyczna i smakuje jak u babci. Pomidorowa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym z dodatkiem świeżych pomidorów, to absolutny hit kulinarny.
Zupa pomidorowa na serduszkach to smak mojego dzieciństwa. Nie ma lepszej, klasycznej pomidorówki, od tej babcinego przepisu. Zupa pomidorowa na serduszkach jest prosta w przygotowaniu i o wiele bardziej aromatyczna od zupy gotowanej na udku lub bez mięsnej wkładki.
W wywarze oczywiście nie może zabraknąć włoszczyzny, ona również nadaje smak i sprawia, że bulion jest jeszcze lepszy. Do zupy pomidorowej na serduszkach nie dodawajmy koncentratu, dodajmy świeże, wygrzane w pełnym słońcu pomidory, które latem mają genialny smak i są bardzo soczyste.
Zupę pomidorową na serduszkach podaję z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Zupę podaję z ugotowanym makaronem lub ryżem, w zależności od tego, na jakie danie mam ochotę. Zupę pomidorową można oprószyć również posiekanym koperkiem, jest równie smaczna.
Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach, smak jak u babci
Składniki:
-
1 kg kurzych serduszek
-
1 kg soczystych, słodkich pomidorów
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
biała część pora
-
kawałek selera
-
3 ząbki czosnku
-
liść laurowy
-
natka pietruszki lub koperek do podania
-
sól, pieprz do smaku
-
śmietana 18% do zabielenia (opcjonalnie)
-
do podania makaron lub ryż
Jak ugotować zupę pomidorową na serduszkach? Jest bardzo aromatyczna, pożywna i smaczna
Mięso umyj, oczyść, przełóż do garnka, dodaj marchewki, por, czosnek, korzeń pietruszki, seler, wlej wodę, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 - 50 minut.
W tym czasie sparz pomidory, obierz je ze skóry i zblenduj na gładką masę. Ugotowany wywar przelej do innego garnka, dodaj serduszka, pokrojone w kostkę marchewki, dodaj pomidory i gotuj kolejne 10- 15 minut.
Zupę pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz natką pietruszki i podaj z kleksem śmietany i ugotowanym ryżem lub makaronem, smacznego.
Ugotuj również zupę ogórkową przepisu babci . Smakiem z dzieciństwa są również zimne nóżki- tu znajdziesz podstawowy przepis na kultową przekąskę z czasów PRL-u.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak smażyć jajka sadzone? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdą idealnie
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
-
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad