Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Zupa ogórkowa należy do jednej z najczęściej przyrządzanych w polskich domach. Pyszny i nieco kwaśny smak specjału warto przełamać dodatkiem delikatnego białego ryżu. Zaskakujący dodatek odmieni oblicze dobrze wam znanego klasyku i sprawi, że zupa będzie bardzo sycąca. Spróbujecie?
Zupa ogórkowa gości na naszych stołach równie często co pomidorówka i rosół. Kwaśne danie lubi wielu, lecz dobór dodatków potrafi sprawić problem. Ziemniaki, które przez nieuwagę mogą stać się niesmaczne, warto zastąpić ryżem. Sprawdźcie ten sposób, a nie zawiedziecie się.
Przepis na babciną zupę ogórkową z ryżem
Składniki:
1,5 litra wody
1 ćwiartka kurczaka
250 g wołowiny rosołowej
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka
ćwiartka selera
biała część małego pora
1 słoik przecieru ogórkowego
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
100 g białego ryżu
pół szklanki śmietany 18 %
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso przenosimy do dużego garnka. Wrzucamy przyprawy w kawałku, a całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez godzinę, usuwając pojawiające się szumy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora płuczemy i kroimy w cienkie talarki lub półplasterki. Dodajemy składniki do garnka wraz z surowym ryżem.
Gotujemy jeszcze przez kwadrans, a następnie dodajemy przecier ogórkowy. Gdy zupa znów zawrze wyłączamy ogień, a następnie zabielamy ją zahartowaną śmietaną. Posypać koperkiem i podajemy. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli chcecie przygotować więcej zupy, warto ugotować ryż osobno. W przeciwnym wypadku przy odgrzewaniu rozgotuje się, a zupa stanie się bardzo gęsta.
Źródło zdjęcia: canva/piyato
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: mojegotowanie