Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca

Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca

Zupa ogórkowa według babcinej receptury
canva/stockphotostudio

Zupa ogórkowa należy do jednej z najczęściej przyrządzanych w polskich domach. Pyszny i nieco kwaśny smak specjału warto przełamać dodatkiem delikatnego białego ryżu. Zaskakujący dodatek odmieni oblicze dobrze wam znanego klasyku i sprawi, że zupa będzie bardzo sycąca. Spróbujecie?

Zupa ogórkowa gości na naszych stołach równie często co pomidorówka i rosół. Kwaśne danie lubi wielu, lecz dobór dodatków potrafi sprawić problem. Ziemniaki, które przez nieuwagę mogą stać się niesmaczne, warto zastąpić ryżem. Sprawdźcie ten sposób, a nie zawiedziecie się.

Przepis na babciną zupę ogórkową z ryżem

Składniki:

  • 1,5 litra wody

  • 1 ćwiartka kurczaka

  • 250 g wołowiny rosołowej

  • 2 średnie marchewki

  • 1 mała pietruszka

  • ćwiartka selera

  • biała część małego pora

  • 1 słoik przecieru ogórkowego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 100 g białego ryżu

  • pół szklanki śmietany 18 %

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mięso przenosimy do dużego garnka. Wrzucamy przyprawy w kawałku, a całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez godzinę, usuwając pojawiające się szumy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora płuczemy i kroimy w cienkie talarki lub półplasterki. Dodajemy składniki do garnka wraz z surowym ryżem.

Gotujemy jeszcze przez kwadrans, a następnie dodajemy przecier ogórkowy. Gdy zupa znów zawrze wyłączamy ogień, a następnie zabielamy ją zahartowaną śmietaną. Posypać koperkiem i podajemy. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli chcecie przygotować więcej zupy, warto ugotować ryż osobno. W przeciwnym wypadku przy odgrzewaniu rozgotuje się, a zupa stanie się bardzo gęsta.

Ryż zaskakująco dobrze pasuje do zupy ogórkowej
Ryż zaskakująco dobrze pasuje do zupy ogórkowej

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram