Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak smażyć jajka sadzone? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdą idealnie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.07.2022 08:00

Jak smażyć jajka sadzone? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdą idealnie

Jak zrobić idealna jajka sadzone?
canva/studioist

Sprawdź, jak należy smażyć jajka sadzone. Wyjaśniamy wszystko krok po kroku, dzięki czemu sadzone wyjdą idealnie. Istotna jest jedna sprytna sztuczka, a mianowicie przykrycie patelni pod koniec smażenia. Dzięki niej białko szybko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Jajko sadzone to lubiany sposób przygotowywania jajek. Jest czymś pośrednim między gotowanym jajkiem, a jajecznicą. Jajka sadzone otrzymuje się szybciej niż gotowane, ale mają podobną konsystencję. To przyspieszenie jest możliwe dzięki wybiciu jajek na patelnię. Niby proste, ale można tu popełnić kilka błędów. Zobacz więc, jak należy smażyć jajka sadzone.

W jaki sposób smażyć sadzone jajka?

Idealne i najsmaczniejsze jajko sadzone ma ścięte białko i płynne, tylko powierzchniowo ścięte żółtko. Białko powinno być ścięte, jednak bez przysmażeń. Jak osiągnąć ten smaczny ideał? Jajka najlepiej smażyć na patelni pojedynczo, bo wtedy zachowują ładny kształt. Najlepiej użyć małej patelni, by jajka nie rozlały się zbyt mocno.

Po umyciu jajko wybijamy do miseczki, by upewnić się, że jest świeże. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wylewamy na nią trochę oleju lub kładziemy odrobinę masła.

Teraz ostrożnie wylewamy jajko na patelnię, uważając, by żółtko się nie rozlało. Białko powinno od razu zacząć się ścinać od spodu. Jednak nie powinno smażyć się zbyt szybko. Gdy pojawiają się w nim pęcherzyki, trzeba przykręcić ogień.

Jeśli temperatura smażenia jest już odpowiednio ustalona, przykrywamy patelnię i smażymy jajko na średnim ogniu. Czekamy na moment, aż białko całkowicie będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne, ewentualnie zetnie się tylko powierzchniowo, pokrywając się białawą błonką. Jajko jest gotowe.

Jajka sadzone — kilka wskazówek

W czasie smażenia jajek sadzonych nie należy obracać na drugą stronę. Inaczej szybko się zetną i cały pożądany efekt płynnego żółtka zostanie zniszczony.

Jajka sadzone najlepiej jest oprószyć przyprawami pod koniec smażenia lub przed podaniem. Dzięki temu żółtko nie będzie miało przebarwień.

Jajko sadzone można podać na śniadanie, np. na tostach, a także na obiad np. z gotowanymi ziemniakami i zsiadłym mlekiem lub z kaszą gryczaną i zeszkloną cebulką.

Sprawdź, na czym smażyć jajka sadzone, a także, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu.

jajka sadzone
canva/Difydave

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: