Najlepsze ciasto na pierogi przygotujesz z łatwością. Mamy garść praktycznych wskazówek
Przygotowanie ciasta na pierogi będzie proste, gdy wybierzemy odpowiednie składniki. Jednym z ważniejszych produktów jest masło. Dzięki niemu masa uzyskuje właściwą miękkość i lepiej się skleja. Niektórzy zastępują je margaryną, lecz zmiana ta może mieć przykre konsekwencje. Nie warto ryzykować.
Idealne ciasto na pierogi jest elastyczne, łatwo się zlepia i nie twardnieje po ugotowaniu. Odpowiednią konsystencję masy uzyskamy, gdy dobierzemy właściwe proporcje oraz składniki wysokiej jakości. Szczegóły przyrządzania bazy do tego pysznego rarytasu zdradzamy w naszej nowej recepturze.
Przepis na doskonałe ciasto na pierogi
Składniki:
-
500 g mąki typ 500
-
200 ml gorącej wody
-
2 łyżki miękkiego masła
-
2 jaja
-
1 płaska łyżka soli
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Jeśli mamy stolnicę, przenosimy ją na nią. Następnie w utworzonej górce produktu robimy wgłębienie. Do środka wbijamy jajka. Wrzucamy masło oraz sól.
Łączmy składniki przy pomocy noża lub drewnianej łopatki, jednocześnie dolewając wodę. Całość wyrabiamy około 10 minut. W tym czasie mąka powinna połączyć się z pozostałymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto na pierogi powinno być się gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na kwadrans. Po tym czasie możemy przystąpić do wypełniania go ulubionym farszem.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na smakowite nadzienia do pierogów. W tym artykule podpowiadamy jak do jego zrobienia wykorzystać mięso po rosole . Ten natomiast zdradza szczegóły przygotowania rarytasu z truskawkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na kefirze. Pamiętaj o 1 kluczowym szczególe
-
Kremowa jajecznica po francusku. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej
-
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: poprostupycha