Smakosze.pl

Canva / Olga Kriger

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Pierogi z truskawkami są wyjątkowym specjałem, któremu niezwykle trudno się oprzeć. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby sporo przepysznych zawiniątek z owocami w środku. Warto wykorzystać sezon na truskawki i przygotować wyborne pierogi. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć problemów.

Smakowite pierogi z truskawkami są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich smaków. Niektórzy mogliby je zajadać bez końca. Oczywiście najlepiej smakują pierogi przyrządzone samodzielnie. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.

Przepyszne pierogi z truskawkami

Nie da się ukryć, że pierogi z truskawkami należą do grona specjałów, po które najczęściej sięgamy wiosną i latem. Wszystko dlatego, że właśnie wtedy możemy dostać świeże owoce. Właśnie dzięki nim pierogi przyprawiają o zachwyt.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:

Wielu smakoszy zauważyło, że truskawki na dobre zagościły już w sklepach i na straganach. Niedawno wspominaliśmy o tym, że pola pozwalają na samodzielne zbieranie owoców . Wówczas ich cena jest znacznie niższa.

Skoro świeże truskawki możemy dostać bez najmniejszych problemów, to warto wykorzystać je do przygotowania czegoś smakowitego. Idealną propozycją są kultowe pierogi. Receptura jest banalnie prosta. Najpierw musimy się jednak zaopatrzyć w niezbędne składniki.

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki

  • 1/4 kostki masła

  • 250 ml ciepłej wody

  • 5 g soli

Nadzienie:

  • 400 g truskawek

  • 40 g cukru

Niezawodny przepis na pierogi z truskawkami

Na początku przygotujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski. Wzbogacamy ją o sól i masło. Stopniowo dodajemy do niej wodę i wyrabiamy ciasto. Należy je zagniatać tak długo, aż stanie się elastyczne i jednolite.

Obłędne pierogi z truskawkami
Obłędne pierogi z truskawkami

(Canva / Mallivan)

Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy je na kawałki. Rozdrobnione owoce umieszczamy w misce i posypujemy cukrem. Po zamieszaniu odstawiamy je na bok. Dzięki temu truskawki przesiąkną słodyczą cukru.

Ciasto wałkujemy na cienki placek. Wycinamy z niego przy użyciu szklanki okręgi. Na środku każdego z nich umieszczamy trochę truskawek. Lepimy pierogi i układamy je na blacie oprószonym mąką.

Przygotowane pierogi umieszczamy w garnku z osolonym wrzątkiem. Kiedy wypłyną na powierzchnie, wówczas będą gotowe. Najlepiej serwować je z dodatkiem śmietany. Obiad w takim wydaniu podbije serca najbliższych. Warto wiedzieć, jak przyrządzić idealne ciasto na pierogi .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >