Smakosze.pl Przepisy Najlepsze ciasto z owocami od Gessler - lekkie i puszyste jak chmurka
Pawel Wodzynski/East News; canva/TeresaKasprzycka, Getty Images

Najlepsze ciasto z owocami od Gessler - lekkie i puszyste jak chmurka

8 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto z truskawkami Magdy Gessler ma bardzo puszystą strukturę i jest zaskakująco proste do wykonania. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i praktycznie cała praca jest skończona. Deser warto podać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

Magda Gessler jest jedną z najbardziej znanych osobistości kulinarnych w Polsce, dlatego jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Poniższy wypiek pokazuje, że każdy może zabrać się za gotowanie wraz z gwiazdą TVN-u.

Po upieczeniu ciasto truskawkowe jest delikatne i lekkie jak chmurka, a owoce sprawiają, że jest ono wilgotne w środku. Przed wydaniem do stołu oprósz je z wierzchu cukrem pudrem, dodaj gałkę lodów śmietankowych, a z pewnością każdy zachwyci się twoim kunsztem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto truskawkowe Magdy Gessler

Składniki:

  • szklanka mąki

  • szklanka cukru

  • 260 g masła

  • 100 g truskawek

  • 6 jajek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól

  • cukier puder

  • ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę, a następnie dodawaj do niej żółtka, cały czas mieszając.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masła z żółtkami dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Połącz je z ubitymi białkami. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

Na pergamin wylej surową masę, a na górze ciasta ułóż pokrojone ćwiartki truskawek. Nagrzej piec do 190 stopni Celsjusza i wstaw do niego blachę na 40 minut. Podawaj z lodami, cukrem pudrem i bitą śmietaną. Smacznego.

Ciasto

Źródło: canva/anamaria63, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: twojstyl.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy