Smakosze.pl Porady Najlepsze gospodynie tylko tak mrożą kurki. Po rozmrożeniu będą jędrne i bez śladu goryczy
Canva/temuzcan

Najlepsze gospodynie tylko tak mrożą kurki. Po rozmrożeniu będą jędrne i bez śladu goryczy

27 lipca 2023

Kurki są grzybami, które często goszczą na stołach Polaków. Smaczne i lubiane mają wiele zastosowań kulinarnych. Jednak jak je mrozić, by zachowały jędrność, smak i nie miały goryczy? Sposób gospodyń jest wart wypróbowania.

Kurki, czyli pyszny leśny przysmak

Kurki charakteryzują się intensywnym żółtym kolorem i wyjątkowym smakiem. Pasują idealnie do jajecznicy, sosów i makaronów. Sezon na grzyby sprzyja zbiorom i wykorzystaniu tych leśnych smakołyków w swojej kuchni. Kurki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

Te leśne grzyby pełne są witamin z grupy B oraz zawierają witaminę C i D. Oprócz tego jedzenie kurek dostarczy nam potasu, magnezu, żelaza i manganu. Kurki mają działanie antynowotworowe i wspierają naszą odporność. Jednak jak mrozić kurki, by po rozmrożeniu były jędrne i bez śladu goryczy? Ujawniamy sprawdzone sposoby.

Pracownik Żabki przyłapał klientkę na kradzieży. Nie mieści się w głowie co mu powiedziała

Jak mrozić kurki?

Źle zamrożone kurki mogą mieć gorzki smak. Sposobem na to jest poddanie obróbce termicznej oczyszczonych i umytych kurek. Tych leśnych grzybów nie można mrozić dłużej niż 8 miesięcy. Sprawdzonym sposobem na to, by kurki nie były gorzkie po rozmrożeniu- jest ich blanszowanie, które polega na krótkim zanurzeniu grzybów w osolonym wrzątku.

Na 1 kilogram kurek potrzebujemy trzy litry zagotowanej wody z łyżeczką soli. Właśnie dzięki soli grzyby będą po rozmrożeniu nadal jędrne. Grzyby wrzucamy do wrzątku, gotujemy 3 minuty, potem odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Kurki musimy osuszyć, podzielić na porcje i zamrozić.

Inne sposoby na to, by kurki nie miały goryczy

Przed zamrożeniem warto też kurki ugotować na parze. Wówczas zachowają swój smak, nie będą gorzkie, a wyjątkowo jędrne . W tym celu- po zagotowaniu wody, kurki umieszczamy w koszyczku, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Następnie grzyby studzimy i osuszamy. Przygotowane w ten sposób będą świetne do sosów i zapiekanek.

Kurki przed mrożeniem można też przesmażyć na patelni bez tłuszczu. Patelnia musi mieć powłokę nieprzywierającą. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy grzyby i kurki podgrzewamy aż puszczą sok, a potem go wchłoną. Trwa to do 10 minut. Potem grzyby studzimy i mrozimy. Będą pasować do zapiekanek, zup, sosów. Pisaliśmy o najlepszym sposobie na czyszczenie kurek. Podawaliśmy też cenę kurek w Biedronce.

kurki
Canva/LexussK

Źródło: beszamel.se.pl, garneczki.pl

Siostra Anastazja robi kotlety z kapusty. Większy rarytas nawet niż schabowe
Pieczyńska pokazała przepis na małosolne i wkurzyła fanów. Wytknęli jej ogromny błąd
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy