To najlepszy sposób oczyszczania kurek. Wujek Franek stosuje go od zawsze, wystarczy 1 prosty składnik
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Dodajemy je do mięs, makaronów, a nawet jajecznicy. Oczyszczanie ich potrafi być żmudne i czasochłonne, ale ja mam na nie sposób prosto od wytrawnego grzybiarza. Wystarczy przed przepłukaniem wodą obsypać kurki mąką.
Czyszczenie grzybów mąką to przebój w internecie
Kurki, podobnie jak każde inne grzyby, przed przystąpieniem do pracy wymagają oczyszczenia. Może kryć się w nich piach i drobinki ziemi, które nie są pożądane na naszych talerzach. Ze względu na charakterystyczny kształt, czyszczenie kurek potrafi być wyjątkowo kłopotliwe. Na szczęście wujek pokazał mi szybką i niezawodną metodę.
Wiele osób, aby oczyścić kurki, namacza je w wodzie. Sposób może i działa, ale nie wpływa korzystnie na produkt. Grzyby wystawione na długotrwałe działanie wody robią się rozmiękłe, a ich smak rozmywa się. Dzięki zastosowaniu mąki można skutecznie obejść ten problem.
Jak gotować fasolkę, żeby była zielona? Kucharz zdradził swój sekret, jego porada jest bezcennaKurki mają w kuchni bardzo szerokie zastosowanie
Kurki to mile widziany składnik w naszych kuchniach. Wiele osób czeka, aż w końcu pojawią się w lasach. Cenione są nie tylko za delikatny smak, ale także wartości odżywcze. Twierdzenia o jałowym charakterze tych grzybów już dawno został włożony między bajki.
Kurki zawierają w sobie witaminy C, B oraz D. Są także dobrym źródłem żelaza, magnezu i potasu. Dzięki temu mają działanie przeciwzapalne, usprawniają pracę układu nerwowego, a do tego maja niski indeks glikemiczny.
Kurek możemy używać w kuchni na rozmaite sposoby. Poza kultową już jajecznicą, świetnie nadadzą się jako dodatek do omletów. Zrobimy z nich także sos kurkowy, idealny do pulpetów lub makaronów. Proste risotto z kurkami zachwyci zaś najbardziej wymagających smakoszy.
Popularne pomarańczowe grzyby mają jedną wadę. Przed wykorzystaniem w kuchni wymagają oczyszczenia. Posyp je odrobiną mąki i zobaczy, jak brud praktycznie sam z nich znika. Już nigdy nie będziesz oczyszczać kurek inaczej.
Fenomenalny sposób czyszczenia kurek od wujka Franka
Ilu grzybiarzy, tyle metod na oczyszczanie kurek. Najbardziej popularne jest namaczanie w wodzie. Niejedna osoba dodatkowo dodaje do płynu sól, która ma pomóc w pozbyciu się zanieczyszczeń. Niestety ten sposób może zepsuć smak grzybów.
Wujek pokazał mi lepszy i przede wszystkim szybszy sposób. Zacząć należy od wsypania grzybów do miski. Następnie posypujemy je mąką i delikatnie mieszamy. Grzyby powinny być obtoczone tym składnikiem ze wszystkich stron.
Obsypane mąką grzyby trzeba zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać. Następnie odstawiamy je na kilka minut na bok. Po upływie tego czasu kurki przekładamy na durszlak, a gdy ociekną, płuczemy szybko pod bieżącą wodą. Cały brud, którym pokryte były grzyby, został wchłonięty przez mąkę i wraz z nią pozostał w misce. Ten uniwersalny sos kurkowy nada się do wielu potraw. Lasy Państwowe zdradziły zaskakujące fakty dotyczące przygotowania grzybów.