Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja robi kotlety z kapusty. Większy rarytas nawet niż schabowe

Siostra Anastazja robi kotlety z kapusty. Większy rarytas nawet niż schabowe

Kotlety z kapusty siostry Anastazji
YouTube/ Wydawnictwo WAM, Sprint Cooking

Kotlety z kapusty są świetną alternatywą schabowych. Chrupiące i pełne smaku danie zaproponowane przez siostrę Anastazję z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Przygotowanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
 

Przepis na kotlety z kapusty siostry Anastazji

Zamiast mielić wieprzowinę czy kurczaka poszatkujcie włoską kapustę i dodajcie do niej kilka innych przysmaków. Wegetariańskie kotlety o przyjemnie rozpływającej się w ustach konsystencji zachwycą niejednego mięsożercę. Warto skosztować.

Składniki:

  • 1 niezbyt duża główka kapusty włoskiej
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 150 g ulubionego sera żółtego
  • 4 duże jaja
  • około 100 g bułki tartej
  • około 50 g mąki krupczatki
  • natka pietruszki wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Pieczyńska pokazała przepis na małosolne i wkurzyła fanów. Wytknęli jej ogromny błąd

Jak zrobić kotlety z kapusty? Siostra Anastazja zdradziła przepis

Zaczynamy od poszatkowania kapusty i ugotowania jej do miękkości w osolonym wrzątku. Warzywo odciskamy z nadmiaru płynu i przenosimy do dużej miski. Cebule pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Studzimy.

Ser żółty oraz obrane marchewki ścieramy na tarce o większych oczkach. Wrzucamy je do kapusty wraz z cebulą, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki. Wbijamy jaja i wyrabiamy masę. Na koniec doprawiamy ją solą oraz pieprzem.

Formujemy niezbyt duże owale, obtaczamy je w mące i bułce tartej, a następnie smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak podawać kotlety z kapusty?

Chrupiące i aromatyczne danie świetnie smakuje w towarzystwie gotowanych warzyw i kaszy. Można też polać je sosem pomidorowym lub grzybowym i podać z pieczywem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne dania obiadowe. Oprócz kotletów z kapusty proponujemy lekkie danie na bazie marchewki. Być może skuszą was też postne kotlety jajeczne.

Kotlety z kapusty są pyszne.png
canva/peredniankina

Źródło: pysznosci