Smakosze.pl Przepisy Najlepsze kopytka zrobisz bez grama ziemniaków. Przepis z zeszytu babci
Fot. Canva/BartoszLuczak

Najlepsze kopytka zrobisz bez grama ziemniaków. Przepis z zeszytu babci

28 listopada 2024

Kopytka bez ziemniaków? Takie danie wyjdzie smaczne i wrócisz do niego nie raz. Przepis babci gwarantuje doskonały efekt na talerzu. Kopytka z kaszy zaskoczą smakiem i prostotą przygotowania.

Kopytka z kaszy na obiad

Kopytka zwykle przyrządza się z ziemniaków . To właściwie główny składnik tego lubianego dania . Jednak teraz poznaj przepis na kopytka bez ziemniaków. Warzywa zostały zastąpione kaszą, a efekt na każdym zrobi wrażenie . Kopytka z kaszą mają delikatny smak i są wyjątkowo mięciutkie.

To zasługa kaszy jaglanej, z które przyrządzone jest danie. Smaczny i zdrowy produkt warto włączyć do swojej diety. Kopytka z kaszy polubią mali i duzi smakosze . Przepis babci na to danie jest wart wypróbowania w kuchni. Do receptury wrócisz nie raz, bo takie kopytka znakomicie smakują z mięsem, sosami i surówkami.

kopytka
Fot. Canva/revelaif
Najgorsze mięso z Lidla. „Tego produktu nie podarowałbym nawet najgorszemu wrogowi”

Jak zrobić kopytka z kaszy jaglanej?

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • ½ litra wody z mlekiem
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie kopytek zacznij od dokładnego wypłukania kaszy jaglanej na sicie i przelania jej wrzątkiem . Następnie kaszę przełóż do garnka z grubym dnem. Wlej mleko i wodę w proporcjach 1:1. Kaszę gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Po ugotowaniu kaszę odstaw do wystudzenia. Następnie wbij do niej 2 jajka. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto i uformuj wałek . Pokrój go na ukos. Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

Kopytka z kaszy, czyli delikatność na talerzu

Kopytka z kaszy jaglanej wychodzą bardzo delikatne, smaczne i mięciutkie. Kasza jaglana gotowana w wodzie z dodatkiem mleka zapewnia właśnie taki efekt . Kopytka w takim wydaniu są też zdrowym elementem diety.

Będą pasować do mięs, sosów i sprawdzą się podczas rodzinnego obiadu . Proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem. Raz- dwa i znikną z talerzy. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto stosować azjatyckie zioło w kuchni. Polecaliśmy przepis na doskonałe naleśniki z ruskim farszem.

kopytka
Fot. Canva/MichalLudwiczak

Źródło: mojegotowanie.pl

Niedziele handlowe w grudniu. Będą zmiany, nowy projekt w Sejmie
Polacy jej unikają, a wcale nie muszą. Dietetyk mówi jasno „2 łyżeczki w ciągu dnia”
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy