Najlepsze kopytka zrobisz bez grama ziemniaków. Przepis z zeszytu babci
Kopytka bez ziemniaków? Takie danie wyjdzie smaczne i wrócisz do niego nie raz. Przepis babci gwarantuje doskonały efekt na talerzu. Kopytka z kaszy zaskoczą smakiem i prostotą przygotowania.
Kopytka z kaszy na obiad
Kopytka zwykle przyrządza się z ziemniaków . To właściwie główny składnik tego lubianego dania . Jednak teraz poznaj przepis na kopytka bez ziemniaków. Warzywa zostały zastąpione kaszą, a efekt na każdym zrobi wrażenie . Kopytka z kaszą mają delikatny smak i są wyjątkowo mięciutkie.
To zasługa kaszy jaglanej, z które przyrządzone jest danie. Smaczny i zdrowy produkt warto włączyć do swojej diety. Kopytka z kaszy polubią mali i duzi smakosze . Przepis babci na to danie jest wart wypróbowania w kuchni. Do receptury wrócisz nie raz, bo takie kopytka znakomicie smakują z mięsem, sosami i surówkami.
Jak zrobić kopytka z kaszy jaglanej?
Składniki:
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- ½ litra wody z mlekiem
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie kopytek zacznij od dokładnego wypłukania kaszy jaglanej na sicie i przelania jej wrzątkiem . Następnie kaszę przełóż do garnka z grubym dnem. Wlej mleko i wodę w proporcjach 1:1. Kaszę gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Po ugotowaniu kaszę odstaw do wystudzenia. Następnie wbij do niej 2 jajka. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto i uformuj wałek . Pokrój go na ukos. Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Kopytka z kaszy, czyli delikatność na talerzu
Kopytka z kaszy jaglanej wychodzą bardzo delikatne, smaczne i mięciutkie. Kasza jaglana gotowana w wodzie z dodatkiem mleka zapewnia właśnie taki efekt . Kopytka w takim wydaniu są też zdrowym elementem diety.
Będą pasować do mięs, sosów i sprawdzą się podczas rodzinnego obiadu . Proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem. Raz- dwa i znikną z talerzy. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto stosować azjatyckie zioło w kuchni. Polecaliśmy przepis na doskonałe naleśniki z ruskim farszem.
Źródło: mojegotowanie.pl