Usmażyłam naleśniki i zapiekłam je z farszem jak do pierogów. W życiu lepszych nie jadłam
Naleśniki zwykle przygotowujemy na słodko: z serem, ulubioną konfiturą, dżemem, owocami. To danie jednak jest jeszcze smaczniejsze. Łączy delikatne, puszyste placki z farszem do wytrawnych pierogów. Odkąd ich spróbowałam, są moim faworytem.
Naleśniki polecają się na obiad
Wytrawne naleśniki są wyśmienitym pomysłem na obiad. Niedawno jadłam w restauracji naleśniki z farszem do pierogów ruskich. Naleśniki były zapieczone z kwaśną śmietaną i zeszkloną na maśle cebulą. Takie właśnie danie odtworzyłam później w domu, wyszło cudo.
Naleśniki przygotowuję według tradycyjnego przepisu. Dodaję jednak do nich niewielką ilość roztopionego masła. Dzięki niemu są jeszcze lepsze w smaku i nie przywierają do patelni. Nie muszę używać również dużej ilości tłuszczu do smażenia.
Do farszu na naleśniki ruskie przygotowuję tak, jak do pierogów. Tutaj zawsze wykorzystuję półtłusty twaróg. Chudy ser nie nadaje się do farszu. Taki o wiele lepiej podać z pieczywem i szczypiorkiem na kolację.
Upiecz zamiast tradycyjnego makowca. Gwiazda makowa będzie świątecznym hitemPrzepis na naleśniki z ruskim farszem
Z podanych składników przygotujesz 6 naleśników.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- szklanka mleka
- ¾ szklanki wody gazowanej
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- niewielka ilość oleju do smażenia
Składniki na farsz:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g półtłustego twarogu
- średnia cebula czerwona
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- śmietana 18%
- średnia cebula
- 2 łyżki masła
- olej lub oliwa do nasmarowania naczynia żaroodpornego
Jak przygotować naleśniki w piekarniku?
Na początku przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki na ciasto połącz mikserem, a następnie usmaż naleśniki. Przygotuj farsz: cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle. Ser i ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem lub przepuść przez maszynkę.
Dodaj cebulę, połącz i dopraw do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Na naleśniki wyłóż farsz i zwiń w rulon. Poukładaj w naczyniu. Drugą cebulę zeszklij delikatnie na maśle. Naleśniki nasmaruj z wierzchu śmietaną, wyłóż cebulę.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 10-15 minut, smacznego!
Polecamy również wyśmienite paszteciki do barszczu oraz kopytka.