Najlepsze kucharki mają sposoby na idealne ciasto drożdżowe. Ich sekret tkwi w 2 sztuczkach
Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest przysmakiem, który najlepiej smakuje pod koniec lata. Z dwoma sprawdzonymi przez doświadczone gospodynie trikami zawsze wyjdzie lekkie i puszyste. Kucharki zawsze topią ciasto w lodowatej wodzie przed wyłożeniem go do formy oraz pieką placek, zaczynając od bardzo niskiej temperatury. Taka taktyka owocuje doskonałą konsystencją.
Lubicie ciasto drożdżowe ze śliwkami? Słodki, sezonowy rarytas będzie jeszcze lepszy niż, jeśli przygotujecie go, posiłkując się sprawdzonymi sztuczkami doświadczonych gospodyń domowych. Wymaga to nieco więcej wysiłku, lecz efekty są warte zachodu. Spróbujecie?
Przepis na znakomite ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki na ciasto:
-
1 kostka drożdży
-
1 kostka masła
-
1 szklanka mleka
-
1 szklanka cukru pudru
-
1 łyżeczka zwykłego cukru
-
ćwierć kilograma mąki pszennej
-
4 duże jaja
-
1 żółtko
Składniki na owocową kruszonkę:
-
pół kilograma śliwek
-
150 g maki pszennej
-
100 g cukru + 2-3 łyżki do posypania owoców
-
pół kostki masła
Jak zrobić smaczne ciasto drożdżowe ze śliwkami? Sekret tkwi w zatopieniu ciasta i odpowiednim pieczeniu
Do przyrządzenia wypieku konieczna będzie prostokątna forma wyłożona papierem do pieczenia. Przyda się również mikser z mieszadłami hakowymi i misą.
Przygotowanie topionego ciasta
Składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Masło topimy w rondelku i odstawiamy na bok, by ostygło. Mleko lekko podgrzewamy, a następnie wsypujemy do niego cukier.
Mieszamy, a następnie kruszymy drożdże, przygotowując rozczyn. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do misy miksera. Wbijamy jaja, po czym wlewamy chłodne masło. Dodajemy także żółtko i rozczyn.
Wyrabiamy, korzystając z mieszadła przez 4 do 5 minut. Do czystej miski wlewamy zimną wodę. Zanurzamy w niej przygotowane wcześniej ciasto i odstawiamy do czasu, aż wypłynie. Potrwa to nawet do 15 minut.
Ciasto ponownie umieszczamy w misce, po czym wsypujemy cukier puder. Wyrabiamy je ręcznie i przenosimy do formy. Układamy na nim myte i pozbawione pestek śliwki. Owoce posypujemy cukrem wedle uznania.
Przygotowanie kruszonki i pieczenie ciasta drożdżowego ze śliwkami
Porcję masła roztapiamy. Łączymy je z cukrem i mąką. Masę palcami rozrzucamy po cieście z owocami. Tak przygotowany deser wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 50 stopni Celsjusza piekarnika.
Pieczemy przez 10 minut, a następnie podnosimy temperaturę do 175 stopni Celsjusza i kontynuujemy przygotowanie ciasta drożdżowego ze śliwkami jeszcze przez 40-45 minut. Podajemy po ostudzeniu. Doskonale smakuje do popołudniowej kawy.
Po inne przepisy ze śliwkami zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. prosty patent na powidła z piekarnika oraz niezawodną recepturę na wyśmienite śliwki w occie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
-
Maślankowe racuchy drożdżowe z brzoskwiniami. Niezawodna receptura babci Stasi