Najlepsze mięso do bigosu. Świąteczne danie wychodzi tak, że palce lizać
Zamierzasz przygotować bigos na święta? Zanim przystąpisz do gotowania, dowiedz się, jakie mięso będzie do tego dania najlepsze. Wybierając odpowiednie, tradycyjna potrawa nabierze bogatego smaku i aromatu. Poznaj także sprawdzony przepis, a dowiesz się, jak zrobić bigos z tym dodatkiem.
Wyborny bigos na święta
Na bożonarodzeniowym stole oprócz barszczu z uszkami i karpia nie może zabraknąć także świątecznego bigosu. Tradycyjna potrawa z kiszonej kapusty i dodatku w postaci śliwek doskonale pasuje na tę okazję. Należy pamiętać, że kluczem do smacznego bigosu jest przede wszystkim mięso .
Nie każdy jednak wie, jakie mięso do bigosu należy dodać. Dlatego korzystając z okazji, że do świąt zostało jeszcze sporo czasu, doradzamy, jakie wybrać. Poznaj nie tylko nasze typy, ale i przepis . Szczegóły w dalszej części tekstu.
Jakie mięso do bigosu wybrać?
Choć w tradycyjnym bigosie pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta, nie można zapomnieć o innych dodatkach dania. To dzięki nim smakuje ono tak dobrze. Najistotniejszym z nich jest mięso , które dopełnia smak całej kompozycji. Aby faktycznie tak było, warto postawić na kilka rodzajów mięs. W dobrym bigosie powinien znaleźć się zarówno wędzony i surowy boczek, jak i kawałek schabu, łopatki wieprzowej i wołowej. Łącząc ze sobą tę mięsa, można mieć pewność, że świąteczny bigos wyjdzie idealny. Nie wolno tylko zapomnieć o innych dodatkach.
Składniki:
- 1 kg świeżej kapusty
- 2 kg kiszonej kapusty
- 2 ½ szklanki wody
- 80 g suszonych grzybów
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g łopatki wołowej
- 50 g wieprzowego smalcu
- 500 g schabu
- 150 g surowego boczku
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 50 g suszonych śliwek
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 goździk
- 2 ziarna jałowca
Jak zrobić bigos na święta?
Przygotowanie bigosu rozpocznij od namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Następnie odcedź je, ale nie pozbywaj się wody. Grzyby drobno posiekaj w paski. Kiszoną kapustę wyciśnij z nadmiaru soku i również drobno posiekaj. Przełóż ją do garnka i zalej 2 ½ szklanki wody. Surową kapustę pokrój, przełóż do sitka, sparz wrzątkiem i dodaj do garnka. Przykryj go i doprowadź do zagotowania.
Następnie zmniejsz moc palnika i kapustę gotuj przez godzinę. W tym czasie mięso pokrój w małe kawałki. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim mięso. Do garnka z kapustą wsyp przyprawy oraz grzyby i wodę po ich moczeniu. Dodaj mięso i wymieszaj składniki. Bigos gotuj na małej mocy palnika.
Oba rodzaje boczku pokrój w drobną kostkę. Podsmaż go na suchej patelni. Cebule obierz i posiekaj w kostkę. Wsyp ja na patelnie i smaż, do momentu zeszklenia. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wsyp drobno posiekane śliwki i wymieszaj. Bigos gotuj na małym ogniu przez 4 godziny. Zwracaj uwagę na to, aby się nie przypalał, a wyjdzie idealny.
Sprawdź także przepis na obiad z kurczaka oraz dowiedz się, co Dino przygotowało dla klientów .