Smakosze.pl Przepisy Najlepsze na świecie gołąbki po ukraińsku bez mięsa i ryżu
canva/MykolaIvashchenko

Najlepsze na świecie gołąbki po ukraińsku bez mięsa i ryżu

9 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie gołąbki? A znacie ich bezmięsną wersję? Jeśli nie, czas najwyższy — poznajcie najlepsze na świecie gołąbki po ukraińsku. Wszystko bez mięsa i ryżu, za to z innymi wspaniałymi dodatkami. Dzięki nim gołąbki są lekkostrawne i pożywne i z pewnością zrobią furorę wśród domowników. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Gołąbki z kapusty są tą potrawą, którą zawsze chętnie zjemy, choć nie koniecznie chce się ją nam przygotowywać. Wiadomo, jest przy nich trochę pracy, więc nie zawsze znajdziemy wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Jednak naprawdę warto. Zwłaszcza że to danie doskonale nadaje się do odgrzewania. Możecie się więc nim żywić nawet przez 3 dni.

Najbardziej znaną u nas wersją gołąbków, są te z dodatkiem ryżu i mięsa. Prawda, są smaczne, ale czasami warto spróbować czegoś nowego. I dla większości osób z pewnością taką nowością będą gołąbki bez dodatku mięsa. Miejsce tego składnika zajmą dziś ziemniaki, a ich dopełnieniem będą zdrowe kasze.

Najlepsze na świecie gołąbki po ukraińsku. Wszystko bez mięsa i ryżu

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 duże cebule

  • olej

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 10 dag kaszy jaglanej

  • 10 dag kaszy gryczanej

  • 1 łyżka kaszy manny

  • gałka muszkatołowa

  • ostra mielona papryka

  • sól, pieprz

  • ok. 0,7 l bulionu warzywnego

Przygotowanie gołąbków

Kapustę podziel na pojedyncze liście. Sparz je we wrzątku, by stały się elastyczne. Zetnij z nich zgrubienia.

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść na sicie, osącz z nadmiaru płynu, przełóż do miski.

Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj posiekane ząbki czosnku.

Do ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę i czosnek oraz wszystkie kasze. Farsz przypraw do smaku, wymieszaj.

Przygotowany farsz nakładaj na liście kapusty i formuj z nich gołąbki. Ułóż je dość ścisło w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem, przykryj, piecz ok. godzinę w 190 st. C.

Wskazówka: Gołąbki doskonale smakują podane z sosem pieczarkowym lub sosem czosnkowo-cebulowym.

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne gołąbki , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na gołąbki z kaszą i grzybami .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/MykolaIvashchenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blix

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy