Smakosze.pl Przepisy Najlepsze pomysły na sylwestrowe koreczki
canva/Yotka

Najlepsze pomysły na sylwestrowe koreczki

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy wieczór, mamy propozycję — zrób koreczki. Przedstawimy ci najlepsze pomysły na sylwestrowe koreczki, więc możesz się nimi sugerować lub całkowicie puścić wodze fantazji. Jedno jest pewne — goście chętnie będą po nie sięgać.

Koreczki to małe przekąski w sam raz na jeden kęs. Smakiem mogą przypominać kanapkę, sałatkę, a nawet deser. Wszystko zależy od tego, jakie składniki nadziejesz na wykałaczkę. A możesz je komponować z przeróżnych składników pokrojonych w kostkę, zwiniętych w rulon czy małych w całości. Jednak jedne pasują do siebie lepiej niż inne. Oto kilka propozycji takich smacznych zestawów.

Nim zabierzesz się za robienie koreczków, zaopatrz się w wykałaczki i w wybrane produkty. Wykałaczki mogą być drewniane, plastikowe lub bardzo ozdobne. To nie ma większego znaczenia. Składniki pokrój wcześniej na kawałki, które będą na tyle duże, że łatwo utrzymają się na wykałaczce, ale też na tyle małe, by były w sam raz na jeden kęs.

Najlepsze pomysły na sylwestrowe koreczki

Oto propozycje składników koreczków, które dobrze ze sobą harmonizują. Oczywiście możesz nieco zmienić ten skład.

Pożywne

pokrojony w kostkę żółty ser, kawałki kabanosa, oliwki, ogórki konserwowe (malutkie lub krojone na kawałki)

Caprese

ser mozzarella w małych kulkach lub krojony w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, listki bazylii

Z łososiem

Zwinięte paski wędzonego łososia, plasterki świeżego ogórka, kawałeczki żółtego sera

Ze śledziem

Kawałki śledzia solonego lub w occie, pokrojony w kostkę chleb, kawałki cebuli i kiszonego ogórka

Włoskie

Zrolowane paski szynki parmeńskiej, kawałki sera mozzarella, suszone pomidory

Greckie

Kostki sera feta, pomidorki koktajlowe, pokrojony w kostkę świeży ogórek, czarne oliwki

Jak podać koreczki?

Koreczki po przygotowaniu możesz ustawić jeden obok drugiego na półmisku lub płaskim talerzu. By jednak stabilnie stały, na końcu każdego koreczka wbij np. kostkę żółtego sera, szynki czy przekrojony na pół pomidorek koktajlowy.

Jeśli zaś chcesz uniknąć przewracających się koreczków, wbij je w połówki owoców. Może to być przekrojony na pół melon czy arbuz. Po powbijaniu w nie koreczków powstanie apetyczny jeżyk.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na sylwestrowe przekąski. Sprawdź, jak przygotować roladki z tortilli i szynki , a także jak zrobić parówki pieczone w cieście francuskim .

koreczki
koreczki

Źródło zdjęcia: canva/ttatty

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy