Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim
Dopiero minęły Święta, a za chwilę koniec roku. Już dziś zaplanuj więc, co podasz domownikom lub zaproszonym gościom. Może będą to parówki zapiekane w cieście francuskim? Niewątpliwie są one idealną przekąską na Sylwestra. Proste do przygotowania, wszystkim smakują i szybko znikają z półmiska.
Parówki same w sobie może nie kojarzą się z przyjęciem. Jednak jeśli przygotujemy potrawę z ich udziałem, zaprezentują się zupełnie nie śniadaniowo. A wcale nie trzeba wielkiego wysiłku. Wystarczy zawinąć je w ciasto francuskie. To połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta z pożywną parówką jest naprawdę smaczne.
Idealna przekąska na Sylwestra — parówki zapiekane w cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
12 plasterków żółtego sera
6 parówek
1 jajko
sezam lub czarnuszka do posypania
Przygotowanie parówek w cieście
Ciasto podziel na 12 równej wielkości prostokątów. Wcześniej możesz je delikatnie rozwałkować.
Z parówek usuń foliowe osłonki. Każdą parówkę przekrój nożem na pół. Możesz też pokroić ją na 3 lub 4 części, ale wtedy dopasuj też ilość kawałków ciasta i sera.
Każdą połówkę parówki owiń plastrem sera, a potem kawałkiem ciasta. Brzeg ciasta wzdłuż parówki możesz posmarować jajkiem, wtedy zlepi się w czasie pieczenia.
Zawinięte parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem lub czarnuszką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210-220 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Do parówek podaj ketchup.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na imprezowe przekąski. Sprawdź, jak przygotować klarowne, zimne nóżki, a także jak zrobić śledziki z rodzynkami i cebulą.
Źródło zdjęcia: canva/photovs
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: konspol.com