Smakosze.pl
parówki w cieście

canva/Tetiana_Chudovska

Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim

7 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dopiero minęły Święta, a za chwilę koniec roku. Już dziś zaplanuj więc, co podasz domownikom lub zaproszonym gościom. Może będą to parówki zapiekane w cieście francuskim? Niewątpliwie są one idealną przekąską na Sylwestra. Proste do przygotowania, wszystkim smakują i szybko znikają z półmiska.

Parówki same w sobie może nie kojarzą się z przyjęciem. Jednak jeśli przygotujemy potrawę z ich udziałem, zaprezentują się zupełnie nie śniadaniowo. A wcale nie trzeba wielkiego wysiłku. Wystarczy zawinąć je w ciasto francuskie. To połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta z pożywną parówką jest naprawdę smaczne.

gotowana brukselka

Jak ugotować brukselkę bez goryczki?

CZYTAJ DALEJ

Idealna przekąska na Sylwestra — parówki zapiekane w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 12 plasterków żółtego sera

  • 6 parówek

  • 1 jajko

  • sezam lub czarnuszka do posypania

Przygotowanie parówek w cieście

Ciasto podziel na 12 równej wielkości prostokątów. Wcześniej możesz je delikatnie rozwałkować.

Z parówek usuń foliowe osłonki. Każdą parówkę przekrój nożem na pół. Możesz też pokroić ją na 3 lub 4 części, ale wtedy dopasuj też ilość kawałków ciasta i sera.

Każdą połówkę parówki owiń plastrem sera, a potem kawałkiem ciasta. Brzeg ciasta wzdłuż parówki możesz posmarować jajkiem, wtedy zlepi się w czasie pieczenia.

Zawinięte parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem lub czarnuszką.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210-220 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Do parówek podaj ketchup.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na imprezowe przekąski. Sprawdź, jak przygotować klarowne, zimne nóżki, a także jak zrobić śledziki z rodzynkami i cebulą.

smarowanie jajkiem

smarowanie jajkiem

Źródło zdjęcia: canva/photovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: konspol.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >