Wyborne roladki z tortilli z szynką i szpinakiem na Sylwestra
Sylwestrowe przekąski powinny być zarówno smaczne, jak i proste w przyrządzeniu. Roladki ze szpinakiem i szynką, które wam proponujemy, przyrządzicie niemalże ekspresowo. Ten wyjątkowy smak na długo zapadnie w pamięć każdemu, kto ich spróbuje. Przekonajcie się sami.
Proponowaliśmy wam już smakowite imprezowe hity takie jak kultowa sałatka gyros czy delikatne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Pszenne tortille również skradną wasze serca. Wystarczy kilka składników, by zachwycić gości niebanalną, a przede wszystkim zdrową przekąską. Spróbujecie?
Przepis na roladki z tortilli ze szpinakiem i szynką
Składniki:
3 tortille pszenne
3 łyżeczki łagodnej musztardy
6 plastrów dobrej jakości szynki
1 średnia czerwona papryka
3 garści świeżego szpinaku
zielone oliwki do dekoracji
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie paski. Szpinak myjemy i osuszamy. Tortillę rozkładamy na desce lub na talerzu. Po jej powierzchni rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy.
Na plackach rozkładamy garść szpinaku i dwa plastry szynki. W dolnej części układamy kilka kawałków papryki. Następnie zawijamy tortillę w ciasny rulon. Kroimy go na plastry o grubości około 3 cm.
Każdą z porcji przebijamy wykałaczką, na którą wcześniej nabijamy oliwkę. Czynności powtarzamy z pozostałymi dwoma plackami. Przekąskę podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli nie lubicie oliwek, możecie je pominąć lub nadziać inny smaczny dodatek np. kostki żółtego sera.
Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Aromatyczna, cudownie rozgrzewająca kawa od Ani Lewandowskiej
Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim
Źródło: okolicepalnika