Smakosze.pl Przepisy Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji
ARTUR BARBAROWSKI/East News i canva/ markit

Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji

21 października 2021

Czy jest coś pyszniejszego niż domowe pierogi? Dobrze przyrządzone ciasto, sprawi, że niezależnie od farszu, który w nich umieścicie, będą pyszne. Sprawdźcie przepis siostry Anastazji, a wasze pierogi zachwycą każdego.

Przepis na pyszne pierogi siostry Anastazji

Z podanych niżej składników wychodzi około 55 pierogów.

Do przygotowania ciasta potrzebujecie:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 1/2 łyżeczki soli

  • ok. 3/4 szklanki letniej wody

  • 1/4 szklanki gorącego mleka

Na farsz przygotujcie:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 spora cebula

  • 200-300 g sera białego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki łączymy z cebulą i studzimy. Następnie mieszamy masę z serem i doprawiamy .

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub czysty blat kuchenny , robimy w niej wgłębienie i ostrożnie wlewamy do niego gorące mleko. Całość mieszamy widelcem. Dodajemy sól i jajko, a następnie zagniatamy, podlewając wodą.

Ciasto powinno wyjść luźne, ale nie powinno się też lepić. Gdy jest dobrze wyrobione, rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i szklanką wycinamy krążki. Na każdy z nich nakładamy pełną łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu i sklejamy brzegi.

Gotowe pierogi układamy na oprószonym mąką blacie. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi partiami. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy przez krótką chwilę. Następnie odławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną i skwarkami z boczku.

Wypróbujcie również inne pomysły na dania obiadowe od siostry Anastazji. Szczególnie polecamy kotlety z kapusty włoskie j. Z pewnością wasz serca skradną też te smaczne gołąbki z dodatkiem grzybów .

Pierogi na talerzu
Pierogi na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ShyMan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: agusiowegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy