Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne gołąbki z przepisu siostry Anastazji
Adam Moskal
Adam Moskal 06.10.2021 02:00

Obłędne gołąbki z przepisu siostry Anastazji

Gołąbki siostry Anastazji
canva/jabiru; Screen wideo z filmu na kanale Salve TV na YouTube

Siostra Anastazja jest jedną z najlepszych polskich kucharek, dlatego jej gołąbki nie mają sobie równych. Wychodzą soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Niżej zdradzamy jej banalnie prosty przepis.

Gołąbki to danie, które wymaga od kucharza sporo pracy i włożonego czasu - warto jednak się wysilić, ponieważ smak tej potrawy jest obłędnie pyszny.

Siostra Anastazja zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy są skorzy do jedzenia mięsa, dlatego poniższy przepis można wykonać również z udziałem grzybów. Wystarczy je dobrze namoczyć i zamienić nimi mięso w farszu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 główka świeżej kapusty

  • 450 g ryżu

  • olej

  • 1 duża cebula

  • 40 g suszonych grzybów

  • 3 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

  • 25 g mąki pszennej

  • 1/2 szklanki śmietany

Na początku przygotuj liście kapusty. Wytnij z niej głąba i sparz całą główkę we wrzątku. Powoli odrywaj te liście, które są wystarczająco miękkie, a następnie odcinaj z nich twardy nerw.

Ugotuj na sypko ryż, podsmaż cebulę, namocz suszone grzyby w gorącej wodzie. Usmażoną cebulę i namoczone grzyby zmiel w maszynce i wymieszaj z ryżem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem liście i zawiń je w gołąbki.

Gołąbki włóż do naczynia żaroodpornego, podlej rosołem, dodaj olej i duś je w pod przykryciem, w piekarniku. Wodę po grzybach wlej do rondelka i zagotuj ją. Dodaj do niej mąkę, śmietanę, dokładnie wymieszaj i polej sosem gołąbki podane na talerzu. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva/Monkey Business Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deon.pl

Zapraszamy na nasz Instagram