Smakosze.pl Przepisy Najlepszy patent na kruche ciasto. Jego sekretem jest 1 składnik
canva/bahadir-yeniceri, Getty Images

Najlepszy patent na kruche ciasto. Jego sekretem jest 1 składnik

30 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kruche ciasto idealnie komponuje się z najróżniejszymi dodatkami, tworząc pyszne i uwielbiane połączenie. Aby nadać mu jeszcze lepszej kruchości i smaku, warto zamienić część mąki na mielone orzechy. Poza lepszą teksturą ciasto nabierze delikatnej orzechowej nuty. Po upieczeniu zniknie z talerza w kilka chwil.

Kruche ciasto z mielonymi orzechami naturalnie najlepiej pasuje z dodatkiem lub nadzieniem o smaku orzechowym. Jeśli jednak chcesz urozmaicić zwykłe kruche ciasteczka, wypróbuj poniższą recepturę.

Przepis na kruche ciasto z orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich

  • kostka masła

  • 5 łyżek powideł śliwkowych

  • 10 g kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 4 białka

  • 4 żółtka

  • szklanka cukru

Przesiej mąkę, dodaj do niej szklankę orzechów, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników wrzuć masło, 4 żółtka i zagnieć ciasto jak najszybciej, aby się nie ogrzało. Podziel je na 3 części.

Do jednej dodaj kakao i szybko zagnieć. Kakaową i zwykłą 1 część ciasta schowaj do zamrażalnika. 3 częścią wyłóż formę i wstaw ją do lodówki na 45 minut. Następnie posmaruj je powidłami ze śliwek.

Zamrożone jasne ciasto zetrzyj na tarce i ułóż na powidłach. Białka ubij na sztywną masę, po czym stopniowo połącz je z cukrem. Wymieszaj pianę z orzechami i rozsmaruj ją na cieście.

Na pianę z orzechami zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut. Podawaj po ostudzeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.

Ciasto

Źródło zdjęcia: canva/brig4nti, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl; wszystkiegoslodkiego; kotlet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy