Nikt nie robi pierogów, jak Gessler. Absolutne mistrzostwo
Pierogi cieszą swoim smakiem od święta i na co dzień. To wyjątkowe danie zajmuje szczególne miejsce również w sercu Magdy Gessler. Z tego względu podzieliła się ona z internautami swoim sposobem na delikatne i apetyczne ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników.
Przepis na pierogowe ciasto Magdy Gessler jest przydatny zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt. Dzięki doskonale dobranym proporcjom, to ciasto nie rozkleja się, ani nie rozpada podczas gotowania. Przygotuj pierogi godne najsłynniejszej, polskiej restauratorki.
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
-
500 g mąki
-
125 ml przegotowanej, dobrze ciepłej wody
-
sól
Jak przygotować ciasto na pierogi według przepisu Magdy Gessler?
Mąkę z do ciasta na pierogi przesiej przez sito z odrobiną soli . Dodaj do niej część gorącej wody i wymieszaj wszystkie składniki . Następnie zacznij zagniatać ciasto .
W trakcie wyrabiania ciasta stopniowo dodawaj kolejne porcje dobrze ciepłej wody . Uzyskana masa powinna być gładka i plastyczna . Kiedy ciasto jest gotowe, owiń je w folię i odstaw na 15-20 minut, aby odpoczęło .
Po upływie tego czasu ciasto na pierogi podziel na 4 części . Każdą z nich po kolei wałkuj na cienki placek o jednolitej grubości . Z tak przygotowanego ciasta możesz następnie wykrawać okręgi, z których wraz z farszem będziesz lepić pierogi .
Wigilijne pierogi ruskie rozpływają się w ustach . Postne pierogi z soczewicą są wspaniałym pomysłem na święta .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz dosyć zapachu ryby w całym domu? Mistrzowie kuchni smażą ją bez nieprzyjemnych aromatów
-
W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: gotowanie