Kuroń zdradził, co dodaje do wigilijnych pierogów ruskich. 1 składnika nikt by się nie spodziewał
Jakub Kuroń przyrządza kultowe pierogi ruskie inaczej niż wszyscy. Do farszu dodaje intensywny ser pleśniowy typu lazur. Ser doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Wigilijne pierogi polane okrasą z cebuli i masła znikną błyskawicznie.
Jakub Kuroń wystąpił gościnnie w filmie na kanale Joanny Przetakiewicz na Instagramie. Znany kucharz wraz z projektantką mody pokazali, jak przyrządzić wyśmienite pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem. Przepis na pierogi wykorzystany w tym artykule pochodzi z kanału joannaprzetakiewicz na Instagramie.
Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują z jajkiem. Inni dodają letnią wodę, olej rzepakowy lub wyrabiają masę wyłącznie z mąki, wody i odrobiny soli. Jakub Kuroń do ciasta dodaje roztopione masło i odrobinę mleka. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć w lodówce. Jest elastyczne i sprężyste.
Tradycyjnie pierogi ruskie przygotowujemy z twarogu, ziemniaków i cebuli. Do farszu możesz wykorzystać również ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie zmarnuje. Cebulę, twaróg i ziemniaki mielimy i doprawiamy solą i pieprzem. Kuroń dodaje jeszcze jeden składnik - ser lazur.
Ser z niebieską lub zieloną pleśnią jest intensywny w smaku, jednak niewielka ilość dodana do farszu doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Pierogi ruskie z lazurem będą totalnym hitem na wigilijnym stole. Cała rodzina będzie zachwycona.
Obłędne pierogi ruskie według przepisu Jakuba Kuronia
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
szklanka wrzątku
2,5 łyżki masła
5 łyżek mleka
szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g ziemniaków
duża cebula
250 g półtłustego twarogu
70 g sera lazur
sól, pieprz
Dodatkowo:
masło
cebula
Jak przyrządzić pierogi ruskie z dodatkiem sera pleśniowego?
Masło rozpuść w rondelku. Przesianą mąkę wsyp do miski, oprósz solą. Dodaj roztopione masło, wrzątek i szybko wyrabiaj łyżką. Następnie wlej mleko i wyrabiaj do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Ciasto włóż do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ziemniaki, twaróg i cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj starty ser pleśniowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj szklanką niewielkie kółka. Na środek każdego kawałka wyłóż niewielką ilość farszu, zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na gorącą, osoloną wodę i gotuj około 3-4 minuty, do wypłynięcia. Pierogi wyjmij łyżką cedzakową. Polej okrasą z masła i cebuli i podaj, smacznego.
Pomysł na wigilijne danie? Wyśmienity karp w galarecie według przepisu Jakuba Kuronia. Dowiedz się również, jak zrobić kluski z makiem. Masa makowa będzie delikatna i pełna smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kiedy najlepiej przygotować świąteczny bigos? Nie zostawiaj go na ostatnią chwilę
Siostra Anastazja robi najlepsze ciasto z kokosem. Detronizuje kupne słodycze
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Instagram/ joannaprzetakiewicz