Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń zdradził, co dodaje do wigilijnych pierogów ruskich. 1 składnika nikt by się nie spodziewał
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.12.2022 08:47

Kuroń zdradził, co dodaje do wigilijnych pierogów ruskich. 1 składnika nikt by się nie spodziewał

Kuroń zdradził, co dodaje do swoich wigilijnych pierogów ruskich. Takiego składnika nikt by się nie spodziewał
canva/daffodilred

Jakub Kuroń przyrządza kultowe pierogi ruskie inaczej niż wszyscy. Do farszu dodaje intensywny ser pleśniowy typu lazur. Ser doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Wigilijne pierogi polane okrasą z cebuli i masła znikną błyskawicznie.

Jakub Kuroń wystąpił gościnnie w filmie na kanale Joanny Przetakiewicz na Instagramie. Znany kucharz wraz z projektantką mody pokazali, jak przyrządzić wyśmienite pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem. Przepis na pierogi wykorzystany w tym artykule pochodzi z kanału joannaprzetakiewicz na Instagramie.

Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują z jajkiem. Inni dodają letnią wodę, olej rzepakowy lub wyrabiają masę wyłącznie z mąki, wody i odrobiny soli. Jakub Kuroń do ciasta dodaje roztopione masło i odrobinę mleka. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć w lodówce. Jest elastyczne i sprężyste.

Tradycyjnie pierogi ruskie przygotowujemy z twarogu, ziemniaków i cebuli. Do farszu możesz wykorzystać również ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie zmarnuje. Cebulę, twaróg i ziemniaki mielimy i doprawiamy solą i pieprzem. Kuroń dodaje jeszcze jeden składnik - ser lazur.

Ser z niebieską lub zieloną pleśnią jest intensywny w smaku, jednak niewielka ilość dodana do farszu doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Pierogi ruskie z lazurem będą totalnym hitem na wigilijnym stole. Cała rodzina będzie zachwycona.

Obłędne pierogi ruskie według przepisu Jakuba Kuronia

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • szklanka wrzątku

  • 2,5 łyżki masła

  • 5 łyżek mleka

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków

  • duża cebula

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 70 g sera lazur

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło

  • cebula

Jak przyrządzić pierogi ruskie z dodatkiem sera pleśniowego?

Masło rozpuść w rondelku. Przesianą mąkę wsyp do miski, oprósz solą. Dodaj roztopione masło, wrzątek i szybko wyrabiaj łyżką. Następnie wlej mleko i wyrabiaj do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Ciasto włóż do lodówki na czas przygotowywania farszu.

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ziemniaki, twaróg i cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj starty ser pleśniowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj szklanką niewielkie kółka. Na środek każdego kawałka wyłóż niewielką ilość farszu, zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na gorącą, osoloną wodę i gotuj około 3-4 minuty, do wypłynięcia. Pierogi wyjmij łyżką cedzakową. Polej okrasą z masła i cebuli i podaj, smacznego.

Pomysł na wigilijne danie? Wyśmienity karp w galarecie według przepisu Jakuba Kuronia. Dowiedz się również, jak zrobić kluski z makiem. Masa makowa będzie delikatna i pełna smaku.

pierogi ruskie
canva/Studio Russia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram/ joannaprzetakiewicz

Tagi: Pierogi Danie Ser