Najlepszy przepis na sok z aronii. Zrobisz go we własnym domu
Maj to idealny czas na przygotowanie domowego soku z aronii. Owoce to bogactwo cennych witamin, minerałów i antyoksydantów, a sok z dodatkiem laski wanilii jest przepysznym dodatkiem do napojów i herbaty. Poznaj najlepszy przepis na sok z aronii.
Sok z aronii jest dość cierpki w smaku, jednak wystarczy dodać do niego laskę wanilii, aby był delikatniejszy. Przygotowany sok rozcieńczam letnią lub gazowaną wodą, a także dodaję do gorącej herbaty.
Aronia latem jest idealna na ugaszenie pragnienia i nawodnienie organizmu. Zimą natomiast doskonale wzmacnia układ odpornościowy, rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.
Domowy nektar zawiera przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B, a także żelazo, potas, jod, wapń i bor. Sok to również bogate źródło antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.
W maju pojawia się już młoda pokrzywa, nie pozbywaj się jej z ogródka- tu poznasz przepis na wyśmienitą, lekką zupę z pokrzywy , jest idealna na wiosenny obiad.
Przepis na sok z aronii
Składniki na 1 l soku:
-
1 kg przemrożonych aronii
-
2 szklanki wody
-
2 szklanki cukru
-
laska wanilii
Jak zrobić sok z aronii?
Owoce bez szypułek włóż do większego garnka, zasyp cukrem i odstaw na całą noc. Następnego dnia laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij ziarenka.
Laskę i ziarna wanilii przełóż do garnka z owocami, zalej wodą i gotuj na najmniejszym ogniu przez 30 minut od momentu wrzenia i odstaw na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia przecedź sok przez sito, laskę wanilii wyrzuć, a aronię rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zblenduj i wyciśnij resztę soku przy pomocy gazy.
Sok przelej do wyparzonych wcześniej słoików i odstaw w suche i zacienione miejsce, pij po rozcieńczeniu z wodą lub dolej do herbaty, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/madaland
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-wypieki.pl, dziendobry.tvn.pl