Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić zupę z pokrzywy?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 11.05.2021 02:00

Jak zrobić zupę z pokrzywy?

Zupa z pokrzywy jest niezwykłym smakołykiem
Canva.com / Nikolay_Donetsk

Nie da się ukryć, że zupa z pokrzywy kojarzy nam się głównie z wiosną. Jej smak można określić jako świeży i lekki. Odpowiednio przyrządzony specjał z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Zupa z pokrzywy jest bardzo zdrowa

Zupa z pokrzywy uchodzi za jeden z tych specjałów, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Dzięki niej zapewnimy sobie przyjemne doznania smakowe, a jednocześnie dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych.

Pyszna zupa z pokrzywy jest nie tylko smakowitą propozycją obiadową. Niepozorna roślina jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. W jej wnętrzu można znaleźć fosfor, krzem, wapń i żelazo. Oprócz tego pokrzywa dostarcza witamin B1, C, E oraz K.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o właściwościach naparu na bazie pokrzywy. Dziś sięgniemy po przepis na wyborną zupę. Smakołyk momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Zupa z pokrzywy jest prosta w przygotowaniu.

Kluczowym składnikiem są oczywiście pokrzywy. Można je dostać na niektórych targach, jednak równie dobrze możemy zebrać je samodzielnie. Najlepiej sięgać po górne części rośliny. Pokrzywy powinny rosnąć z dala od dróg. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia zupy?

  • 200 g pokrzywy

  • 1,2 l bulionu

  • cebula

  • marchew

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 ziemniaki

  • 30 ml śmietany

  • 15 ml soku z cytryny

  • 15 g masła

  • 15 g mąki

  • żółtko

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

(Canva / Mykola Lunov)

Zupa z pokrzywy zaskakuje prostotą

Na początku umyte liście pokrzywy parzymy we wrzącej wodzie i drobno siekamy. Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Ząbki czosnku rozdrabniamy. Podsmażamy je w garnku na maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mąkę. Całość wzbogacamy o pokrzywy i startą marchew.

Do garnka wlewamy bulion oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Gdy ziemniaki zrobią się już miękkie, oznacza to, że zupa z pokrzywy jest już prawie gotowa.

Pod koniec gotowania specjał doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i sokiem z cytryny. Zupę z pokrzywy zabielamy żółtkiem zmieszanym ze śmietaną. Godny uwagi jest także przepis na przepyszną ogórkową z mlekiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie; ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Przepis