Smakosze.pl
Zupa z pokrzywy jest niezwykłym smakołykiem

Canva.com / Nikolay_Donetsk

Jak zrobić zupę z pokrzywy?

11 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita zupa z pokrzywy zalicza się do grona wyjątkowych dań, które charakteryzują się niecodziennymi walorami smakowymi. Wzbudza ona mieszane uczucia, jednak niezależnie od preferencji warto dać jej szansę, ponieważ jest bardzo zdrowa. Przepis na zupę z pokrzywy jest bardzo łatwy.

Nie da się ukryć, że zupa z pokrzywy kojarzy nam się głównie z wiosną. Jej smak można określić jako świeży i lekki. Odpowiednio przyrządzony specjał z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Zupa z pokrzywy jest bardzo zdrowa

Zupa z pokrzywy uchodzi za jeden z tych specjałów, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Dzięki niej zapewnimy sobie przyjemne doznania smakowe, a jednocześnie dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych.

Pyszna zupa z pokrzywy jest nie tylko smakowitą propozycją obiadową. Niepozorna roślina jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. W jej wnętrzu można znaleźć fosfor, krzem, wapń i żelazo. Oprócz tego pokrzywa dostarcza witamin B1, C, E oraz K.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o właściwościach naparu na bazie pokrzywy. Dziś sięgniemy po przepis na wyborną zupę. Smakołyk momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Zupa z pokrzywy jest prosta w przygotowaniu.

Kluczowym składnikiem są oczywiście pokrzywy. Można je dostać na niektórych targach, jednak równie dobrze możemy zebrać je samodzielnie. Najlepiej sięgać po górne części rośliny. Pokrzywy powinny rosnąć z dala od dróg. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia zupy?

  • 200 g pokrzywy

  • 1,2 l bulionu

  • cebula

  • marchew

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 ziemniaki

  • 30 ml śmietany

  • 15 ml soku z cytryny

  • 15 g masła

  • 15 g mąki

  • żółtko

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

(Canva / Mykola Lunov)

Zupa z pokrzywy zaskakuje prostotą

Na początku umyte liście pokrzywy parzymy we wrzącej wodzie i drobno siekamy. Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Ząbki czosnku rozdrabniamy. Podsmażamy je w garnku na maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mąkę. Całość wzbogacamy o pokrzywy i startą marchew.

Do garnka wlewamy bulion oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Gdy ziemniaki zrobią się już miękkie, oznacza to, że zupa z pokrzywy jest już prawie gotowa.

Pod koniec gotowania specjał doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i sokiem z cytryny. Zupę z pokrzywy zabielamy żółtkiem zmieszanym ze śmietaną. Godny uwagi jest także przepis na przepyszną ogórkową z mlekiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie; ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >