Jak zrobić zupę z pokrzywy?
Nie da się ukryć, że zupa z pokrzywy kojarzy nam się głównie z wiosną. Jej smak można określić jako świeży i lekki. Odpowiednio przyrządzony specjał z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Zupa z pokrzywy jest bardzo zdrowa
Zupa z pokrzywy uchodzi za jeden z tych specjałów, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Dzięki niej zapewnimy sobie przyjemne doznania smakowe, a jednocześnie dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych.
Pyszna zupa z pokrzywy jest nie tylko smakowitą propozycją obiadową. Niepozorna roślina jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. W jej wnętrzu można znaleźć fosfor, krzem, wapń i żelazo. Oprócz tego pokrzywa dostarcza witamin B1, C, E oraz K.
Jakiś czas temu wspominaliśmy o właściwościach naparu na bazie pokrzywy. Dziś sięgniemy po przepis na wyborną zupę. Smakołyk momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Zupa z pokrzywy jest prosta w przygotowaniu.
Kluczowym składnikiem są oczywiście pokrzywy. Można je dostać na niektórych targach, jednak równie dobrze możemy zebrać je samodzielnie. Najlepiej sięgać po górne części rośliny. Pokrzywy powinny rosnąć z dala od dróg. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia zupy?
200 g pokrzywy
1,2 l bulionu
cebula
marchew
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
30 ml śmietany
15 ml soku z cytryny
15 g masła
15 g mąki
żółtko
sól
pieprz
papryka wędzona
(Canva / Mykola Lunov)
Zupa z pokrzywy zaskakuje prostotą
Na początku umyte liście pokrzywy parzymy we wrzącej wodzie i drobno siekamy. Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Ząbki czosnku rozdrabniamy. Podsmażamy je w garnku na maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mąkę. Całość wzbogacamy o pokrzywy i startą marchew.
Do garnka wlewamy bulion oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Gdy ziemniaki zrobią się już miękkie, oznacza to, że zupa z pokrzywy jest już prawie gotowa.
Pod koniec gotowania specjał doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i sokiem z cytryny. Zupę z pokrzywy zabielamy żółtkiem zmieszanym ze śmietaną. Godny uwagi jest także przepis na przepyszną ogórkową z mlekiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Moje gotowanie; ABC Zdrowie