Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
Udka z kurczaka bez pieczenia z dodatkiem świeżej kolendry, oliwek, kminu i szafranu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny w upalny, letni dzień. Kurczak po marokańsku jest prostym przepisem, a danie jest tak smaczne i świeże, że każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.
Idzie lato, a wraz z nim coraz wyższe temperatury. Podczas upalnych dni idealnie sprawdzą się dania o świeżej, egzotycznej nudzie. Takie właśnie są nóżki z kurczaka, które przygotowane są na wzór kuchni marokańskiej- z szafranem, kuminem i oczywiście świeżą kolendrą, są przepyszne.
Kurczaka po marokańsku podaj z ugotowaną kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniakami . Świetnym dodatkiem, który uzupełni całe danie, jest również lekka sałatka z pomidora z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli, ostrej papryczki chili i posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Ugotowaną kaszę bulgur przesmaż na oliwie z dodatkiem kilku suszonych pomidorów, będzie jeszcze smaczniejsza. Do smażenia polecam oliwę ze słoiczka z pomidorami, jest bardzo aromatyczna i dodatkowo podbije smak dania.
Najlepszy przepis na udka z kurczaka
Składniki na 4 porcje:
-
1 kg pałek z kurczaka
-
pól słoiczka zielonych oliwek
-
łyżka soku z cytryny
-
cebula czerwona
-
3 ząbki czosnku
-
garść posiekanej kolendry świeżej
-
pół pęczka natki pietruszki
-
łyżka papryki słodkiej mielonej
-
pół łyżeczki kminu rzymskiego
-
szczypta szafranu
-
łyżeczka kurkumy
-
sól, pieprz
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jak zrobić udka z kurczaka bez pieczenia?
Nóżki umyj, oczyść, oprósz solą, pieprzem, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż kurczaka z każdej strony , następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut.
Dodaj kurkumę, kmin rzymski, szafran, paprykę mieloną, dokładnie wymieszaj i przesmaż chwilę, następnie wlej szklankę wrzącej wody, wsyp kolendrę, ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny pod przykryciem.
Podczas duszenia przewróć mięso na drugą stronę. Po 30 minutach dodaj oliwki, wlej sok z cytryny, wymieszaj i gotuj kolejne 10- 15 minut. W odrobinie zimnej wody wymieszaj mąkę.
Pod koniec gotowania dodaj ją na patelnię, gotuj, aż sos się zagęści. Danie oprósz solidnie natką pietruszki i podaj z ulubionymi składnikami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ ponsulak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com