Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
canva/Candice Bell, Getty Images

Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos

19 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Udka z kurczaka bez pieczenia z dodatkiem świeżej kolendry, oliwek, kminu i szafranu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny w upalny, letni dzień. Kurczak po marokańsku jest prostym przepisem, a danie jest tak smaczne i świeże, że każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.

Idzie lato, a wraz z nim coraz wyższe temperatury. Podczas upalnych dni idealnie sprawdzą się dania o świeżej, egzotycznej nudzie. Takie właśnie są nóżki z kurczaka, które przygotowane są na wzór kuchni marokańskiej- z szafranem, kuminem i oczywiście świeżą kolendrą, są przepyszne.

Kurczaka po marokańsku podaj z ugotowaną kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniakami . Świetnym dodatkiem, który uzupełni całe danie, jest również lekka sałatka z pomidora z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli, ostrej papryczki chili i posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

Ugotowaną kaszę bulgur przesmaż na oliwie z dodatkiem kilku suszonych pomidorów, będzie jeszcze smaczniejsza. Do smażenia polecam oliwę ze słoiczka z pomidorami, jest bardzo aromatyczna i dodatkowo podbije smak dania.

Najlepszy przepis na udka z kurczaka

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg pałek z kurczaka

  • pól słoiczka zielonych oliwek

  • łyżka soku z cytryny

  • cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • garść posiekanej kolendry świeżej

  • pół pęczka natki pietruszki

  • łyżka papryki słodkiej mielonej

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

  • szczypta szafranu

  • łyżeczka kurkumy

  • sól, pieprz

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić udka z kurczaka bez pieczenia?

Nóżki umyj, oczyść, oprósz solą, pieprzem, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż kurczaka z każdej strony , następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut.

Dodaj kurkumę, kmin rzymski, szafran, paprykę mieloną, dokładnie wymieszaj i przesmaż chwilę, następnie wlej szklankę wrzącej wody, wsyp kolendrę, ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny pod przykryciem.

Podczas duszenia przewróć mięso na drugą stronę. Po 30 minutach dodaj oliwki, wlej sok z cytryny, wymieszaj i gotuj kolejne 10- 15 minut. W odrobinie zimnej wody wymieszaj mąkę.

Pod koniec gotowania dodaj ją na patelnię, gotuj, aż sos się zagęści. Danie oprósz solidnie natką pietruszki i podaj z ulubionymi składnikami, smacznego.

Świeża kolendra

Źródło zdjęcia: canva/ ponsulak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy