Smakosze.pl Porady Najlepszy sposób na mrożenie rzodkiewek. Zachowają chrupkość i ostry aromat
canva/vladvvm

Najlepszy sposób na mrożenie rzodkiewek. Zachowają chrupkość i ostry aromat

8 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Koniec z jedzeniem rzodkiewek wyłącznie w sezonie. Zachowaj ich świeżość i ostry smak nawet przez cały rok. Poznaj najlepszy sposób na mrożenie rzodkiewek. Wysusz je i zamroź w całości, a będą pyszne i jędrne, zupełnie jak świeże.

Rzodkiewki są jednym z lepszych warzyw sezonowych. Im rzodkiewki są młodsze, tym są wyraźniejsze w smaku i bardziej ostre. Idealnie sprawdzą się więc do kanapek, sałatek, a nawet do chrupania między posiłkami.

Warzywa są wyjątkowo mało kaloryczne- 100 g rzodkiewek to zaledwie 16 kcal. Rzodkiewki są również bardzo zdrowe, są źródłem między innymi potasu, magnezu, żelaza, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.

Rzodkiewki mają w sobie praktycznie wszystkie niezbędne dla nas substancje, w dodatku nie tuczą i są przepyszne. Rzodkiewki na całe szczęście możemy również mrozić, dzięki czemu możemy zachować ich smak, wartości odżywcze i świeżość aż do następnego sezonu.

Z dodatkiem rzodkiewek przygotujemy wiele wspaniałych potraw, między innymi chłodnik, czyli zupę idealną na upały , pasty kanapkowe, a także kultowy twarożek ze szczypiorkiem . W każdym daniu rzodkiewka jest mocno wyczuwalna i wzmacnia smak reszty składników.

Jak mrozić rzodkiewki?

Świeżą, jędrną i zdrową rzodkiewkę umyj, odetnij łodyżki, a owoce bardzo dokładnie osusz. Warzywo przełóż do plastikowych pojemników lub woreczków strunowych . Jeśli zamrozisz miękkie warzywa lub nie wysuszysz ich całkowicie, zamiast pysznych rzodkiewek na zimę wyjmiesz z zamrażalnika produkt niezdatny do spożycia.

Nigdy nie krój również rzodkiewek przed mrożeniem, zamroź je w całości. Pokrojone rzodkiewki stracą smak i jędrność bardzo szybko. Odpowiednio przygotowane rzodkiewki zachowają świeżość i smak nawet przez cały rok.

Świeże rzodkiewki na desce

Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: purity.designspro.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy