Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką. Prawdziwy smak lata
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.05.2022 19:05

Orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką. Prawdziwy smak lata

chłodnik
canva/nadezhdanesterova

Jest wiosna, ale temperatury już wakacyjne. Może więc skusicie się na orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką? Poczujecie w nim prawdziwy smak lata. Sięgnijcie po chrupiącą, pikantną rzodkiewkę i z jej dodatkiem przygotujcie w 20 minut ekspresową zupę.

Chłodniki największym powodzeniem cieszą się w upały. Te zupy są lekkie, a podane na zimno doskonale chłodzą i orzeźwiają. Są więc wprost stworzone na ciepłe dni. Można je jeść na obiad czy na przekąskę.

Chłodniki zwykle bazują na mlecznych napojach fermentowanych, takich jak zsiadłe mleko, maślanka, kefir, jogurt naturalny. Poza tym dodaje się do nich botwinkę, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, koperek. Dzięki nim pachną i smakują latem.

Jak zrobić orzeźwiający chłodnik z rzodkiewką?

Składniki:

  • 1 l zsiadłego mleka

  • 1/2 l jogurtu naturalnego

  • 2 pęczki rzodkiewek

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie chłodnika z rzodkiewką

Zsiadłe mleko wlej do miski lub zamykanego pojemnika. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj je rózgą.

Rzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w półplasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.

Rozdrobnione składniki dodaj do mleka z jogurtem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówki:

  • Do chłodnika możesz też dodać pokrojony ogórek świeży lub małosolny.

  • Jeśli chcesz, by zupa stała się pożywniejsza, podaj ją z jajkiem ugotowanym na twardo.

Po więcej inspiracji na letnie zupy zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na chłodnik litewski, a także na zupę owocową.

rzodkiewki
rzodkiewki

Źródło zdjęcia: canva/zabava_t

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: akademiasmaku