Orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką. Prawdziwy smak lata
Jest wiosna, ale temperatury już wakacyjne. Może więc skusicie się na orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką? Poczujecie w nim prawdziwy smak lata. Sięgnijcie po chrupiącą, pikantną rzodkiewkę i z jej dodatkiem przygotujcie w 20 minut ekspresową zupę.
Chłodniki największym powodzeniem cieszą się w upały. Te zupy są lekkie, a podane na zimno doskonale chłodzą i orzeźwiają. Są więc wprost stworzone na ciepłe dni. Można je jeść na obiad czy na przekąskę.
Chłodniki zwykle bazują na mlecznych napojach fermentowanych, takich jak zsiadłe mleko, maślanka, kefir, jogurt naturalny. Poza tym dodaje się do nich botwinkę, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, koperek. Dzięki nim pachną i smakują latem.
Jak zrobić orzeźwiający chłodnik z rzodkiewką?
Składniki:
1 l zsiadłego mleka
1/2 l jogurtu naturalnego
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie chłodnika z rzodkiewką
Zsiadłe mleko wlej do miski lub zamykanego pojemnika. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj je rózgą.
Rzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w półplasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
Rozdrobnione składniki dodaj do mleka z jogurtem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Wskazówki:
Do chłodnika możesz też dodać pokrojony ogórek świeży lub małosolny.
Jeśli chcesz, by zupa stała się pożywniejsza, podaj ją z jajkiem ugotowanym na twardo.
Po więcej inspiracji na letnie zupy zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na chłodnik litewski, a także na zupę owocową.
Źródło zdjęcia: canva/zabava_t
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
Orzeźwiająca surówka z ogórków według Strzelczyka. Od razu strąci z podium mizerię
źródło: akademiasmaku