Smakosze.pl Przepisy Najlepszy tradycyjny przepis siostry Anastazji na pyszny makowiec
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/ma-k, Getty Images Signature

Najlepszy tradycyjny przepis siostry Anastazji na pyszny makowiec

17 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Makowiec zachwyca wieloma aspektami, jednak najczęściej docenia się jego jedyny w swoim rodzaju smak oraz dużą wilgotność. Siostra Anastazja ma swój własny przepis na ten cudowny wypiek i dodaje do niego bakalie, a także ozdabia polewą czekoladową. Jeśli chcesz cieszyć się jego wybitnym smakiem, niżej zdradzamy przepis krok po kroku.

Makowiec kojarzy się głównie ze świętami, kiedy to jego zapach podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu oraz najbliższej okolicy. Mało kto jest w stanie oprzeć się jego działaniu i wiele osób decyduje się jeść go jeszcze ciepłym.

Siostra Anastazja, jako znawczyni klasycznej polskiej sztuki kulinarnej, ma swoją własną recepturę na ciasto z makiem. Wyróżnia się ona przede wszystkim polewą czekoladową oraz zawartością najróżniejszych suszonych owoców i orzechów.

Przepis na makowiec siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto:

  • pół kg mąki

  • 6 żółtek

  • szklanka cukru pudru

  • kostka masła

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa makowa:

  • 2 szklanki suchego maku

  • 5 jajek

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2 łyżki kakao gorzkiego

  • 220 g bakalii

  • olejek migdałowy

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • 75 ml śmietanki 36%

Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta. Pamiętaj, aby wszystkie składniki do niego były mocno zmrożone. Umieść wszystkie produkty w misce, zagnieć je, aż uzyskasz gładką i lśniącą kulę, podziel je na dwie części i schowaj do lodówki.

Mak sparz i zmiel w maszynce do mięsa. Białka ubij na pianę z cukrem, następnie wlej żółtka oraz resztę składników na masę makową. Połowę ciasta rozłóż w formie do pieczenia wysmarowanej masłem, rozsmaruj na niej masę makową i połóż na niej drugą połowę ciasta.

Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 45 minut. Po wyjęciu ciasta rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszaj ją ze śmietaną i polej polewą wierzch ciasta. Po zastygnięciu czekolady makowiec jest gotowy do jedzenia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Makowiec

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy