Najnowszy hit - chlebki z grilla. Goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić
Poznajcie nasz najnowszy hit — chlebki z grilla. Podamy wam na nie przepis, dzięki czemu nie będziecie musieli kupować żadnego pieczywa, tylko zrobicie je sami. Chlebki wychodzą miękkie i chrupiące, więc jesteśmy pewni, że goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić.
Dziś proponujemy wam przygotowanie na grillu chlebków pita. Jednak nie chodzi o podpieczenie gotowych, ale o zrobienie chlebków od początku. Upieczone na grillu chlebki są delikatniejsze niż te z piekarnika, choć robi się je w zasadzie tak samo. Przygotujcie je raz, a z pewnością jeszcze do nich wrócicie tak jak my.
Przepis na chlebki pita wypiekane na grillu
Składniki:
-
30 dag mąki pszennej typ 650
-
1 czubata łyżeczka drożdży instant
-
1 łyżeczka soli
-
zioła prowansalskie
-
oliwa z oliwek
-
niepełna szklanka letniej wody
Przygotowanie chlebków z grilla
Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól i trochę ziół, wymieszaj. Potem wlej łyżkę oliwy oraz wlewaj stopniowo letnią wodę i cały czas mieszaj ciasto.
Ciasto wyrób mikserem lub ręcznie, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę wysmaruj oliwą, umieść w niej ciasto, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Potem ciasto ponownie wyrób i podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj ją na placek o grubości ok. 1 cm.
Placki ciasta ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte chlebki posmaruj z dwóch stron oliwą i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chleb czosnkowy , a także na chleb z patelni .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
-
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: smakowitychleb