Wysoka niczym góry i puszysta jak chmurka karpatka Ewy Wachowicz. Najlepszy deser do popołudniowej kawy
Karpatka Ewy Wachowicz jest smakowitą wersją dobrze znanego wielu smakoszom deseru. Pyszny krem wypełnia lekkie, pofałdowane niczym góry ciasto, tworząc pełny kontrastów deser, który można podać nawet na eleganckim rodzinnym obiedzie. Warto spróbować — każdy skusi się na ten rarytas.
Karpatka Ewy Wachowicz łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Delikatne, pofalowane ciasto przełożone jest znakomitym kremem budyniowym o waniliowym posmaku. Całość tworzy niebagatelną kompozycję, która spodoba się amatorom słodkich wypieków.
Przepis na doskonałą karpatkę Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
5 jaj
1 szklanka wody
1 szklanka mąki tortowej
125 g masła
szczypta cukru i soli
Składniki na masę budyniową:
300 g masła
1 szklanka cukru pudru
pół litra mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
1 kieliszek spirytusu
Przygotowanie ciasta do karpatki Ewy Wachowicz:
Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy masło, cukier oraz sól, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników, po czym — nie przerywając mieszania — powoli wsypujemy mąkę.
Po upływie od 5 do 7 minut masa będzie jednolita i szklista masa. Wtedy przenosimy ją do misy miksera i lekko studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Letnie ciasto miksujemy, dodając jaja pojedynczo.
Na koniec uzyskaną masę dzielimy na dwie części, a każdą z nich umieszczamy w osobnej formie. Uprzednio naczynia smarujemy masłem i oprószamy mąką, by ciasto nie przywarło do nich podczas pieczenia. Pieczemy do zrumienienia, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszymy ciasto przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotowanie kremu budyniowego:
Odlewamy 1/3 szklanki mleka. Jajka oraz żółtko roztrzepujemy w misce przy pomocy widelca lub rózgi. Wsypujemy proszek budyniowy i cukier wanilinowy. Następnie wlewamy odlane mleko i starannie mieszamy.
Pozostałą porcję nabiału zagotowujemy w garnku, a następnie łączymy z masą z miski i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem.
Stopniowo przenosimy uzyskaną masę do chłodnego budyniu. Dodajemy sok z cytryny oraz spirytus i starannie mieszamy. Kremem przekładamy upieczone ciasto. Karpatkę Ewy Wachowicz posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na smakowite desery. Szczególnie polecamy prostą szarlotkę z budyniem, a także nietuzinkowy sernik Izaura, który smak twarogu łączy z lekkim czekoladowym ciastem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata
Źródło: ewawachowicz