Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska pokazała na nagraniu swój sekretny przepis
Chleb czosnkowy jest pomysłem na pyszną przekąskę i dodatek do wielu dań, np. potraw z grilla. Chrupiący chlebek wysmarowany masłem z dodatkiem ziół dosłownie rozpływa się ustach, a przygotujesz go błyskawicznie. Jak zrobić chleb czosnkowy?
Chleb i bagietki czosnkowe kupimy w każdym sklepie, możemy jednak przygotować go samodzielnie w domu, będzie o wiele smaczniejszy i bez dodatku konserwantów. Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska na swoim kanale na YouTube zdradziła swój przepis.
Chlebek czosnkowy przepisu Ani Bardowskiej nie wygląda jak tradycyjny chleb, jest pofałdowany i możemy go łatwo odrywać lub kroić. Chlebek wygląda zjawiskowo, a dodatek suszonej bazylii, oregano i świeżej natki pietruszki sprawi, że każdy będzie zachwycony.
Chleb z masłem czosnkowym jest świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa, warzyw i ryb. Jest też świetną przekąską dla całej rodziny. Ciasto jest delikatne, rumiane i pełne smaku. Masło z dodatkiem ziół i czosnku rewelacyjnie nawilża chlebek i sprawia, że całe danie wprost rozpływa się w ustach.
Przepis na chleb czosnkowy
Składniki na ciasto:
900 g mąki pszennej
100 g świeżych drożdży
2 szklanki letniej wody
pół łyżki cukru
pół łyżki soli
75 g oleju roślinnego
Składniki na masło czosnkowe:
kostka miękkiego masła
7 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
po łyżeczce suszonej bazylii, oregano
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki soli
Jak zrobić chleb czosnkowy?
Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wyrób gładkie ciasto przy pomocy miksera z hakami do chleba, po kilku minutach miksowania wyrób jeszcze ciasto ręcznie i odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj z suszonymi ziołami, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstaw. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj na stolnicy, podsypując co jakiś czas mąką.
Rozwałkowane ciasto pokrój w paski, posmaruj miękkim masłem. Każdy pasek zgnieć w taki sposób, jakbyś składał harmonijki z papieru, całość przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 25 minut, ostudź i podaj, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto na ptysie? Zdradzamy najważniejsze podstawy
Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny
Źródło: Ania Bardowska na kanale YouTube