Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska pokazała na nagraniu swój sekretny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.07.2022 19:58

Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska pokazała na nagraniu swój sekretny przepis

Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska pokazała na nagraniu swój sekretny przepis
Screen z filmu pochodzi z kanału Ania Bardowska na YouTube

Chleb czosnkowy jest pomysłem na pyszną przekąskę i dodatek do wielu dań, np. potraw z grilla. Chrupiący chlebek wysmarowany masłem z dodatkiem ziół dosłownie rozpływa się ustach, a przygotujesz go błyskawicznie. Jak zrobić chleb czosnkowy?

Chleb i bagietki czosnkowe kupimy w każdym sklepie, możemy jednak przygotować go samodzielnie w domu, będzie o wiele smaczniejszy i bez dodatku konserwantów. Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska na swoim kanale na YouTube zdradziła swój przepis.

Chlebek czosnkowy przepisu Ani Bardowskiej nie wygląda jak tradycyjny chleb, jest pofałdowany i możemy go łatwo odrywać lub kroić. Chlebek wygląda zjawiskowo, a dodatek suszonej bazylii, oregano i świeżej natki pietruszki sprawi, że każdy będzie zachwycony.

Chleb z masłem czosnkowym jest świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa, warzyw i ryb. Jest też świetną przekąską dla całej rodziny. Ciasto jest delikatne, rumiane i pełne smaku. Masło z dodatkiem ziół i czosnku rewelacyjnie nawilża chlebek i sprawia, że całe danie wprost rozpływa się w ustach.

Przepis na chleb czosnkowy

Składniki na ciasto:

  • 900 g mąki pszennej

  • 100 g świeżych drożdży

  • 2 szklanki letniej wody

  • pół łyżki cukru

  • pół łyżki soli

  • 75 g oleju roślinnego

Składniki na masło czosnkowe:

  • kostka miękkiego masła

  • 7 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku

  • po łyżeczce suszonej bazylii, oregano

  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić chleb czosnkowy?

Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wyrób gładkie ciasto przy pomocy miksera z hakami do chleba, po kilku minutach miksowania wyrób jeszcze ciasto ręcznie i odstaw do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj z suszonymi ziołami, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstaw. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj na stolnicy, podsypując co jakiś czas mąką.

Rozwałkowane ciasto pokrój w paski, posmaruj miękkim masłem. Każdy pasek zgnieć w taki sposób, jakbyś składał harmonijki z papieru, całość przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 25 minut, ostudź i podaj, smacznego.

Masło ziołowe do chleba czosnkowego
canva/jabiru

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Bardowska na kanale YouTube