Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Omlet z 4 jaj jest idealną propozycją na sycące śniadanie na ciepło. Tomasz Strzelczyk urozmaica go, dodając świeże pomidory, ser żółty, grzanki z chleba i zieleniną. Całość jest niezwykle aromatyczna, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Spróbujecie?
Omlet Strzelczyka spodoba się każdemu amatorowi wytrawnych śniadań. Kucharz łączy ze sobą proste składniki, które każdy z pewnością ma w kuchni, a efekty są zachwycające. Lekko chrupiące grzanki, przyjemnie kontrastują z delikatną, doprawioną zieleniną, masą jajeczną z dodatkiem pomidorów. Musicie spróbować.
Przepis na znakomity omlet z 4 jaj Tomasza Strzelczyka
Składniki:
4 jaja
1 średnia cebula
2 małe pomidory, najlepiej malinowe
50 g startego na tarce sera żółtego
posiekana natka pietruszki i/lub koperek
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
2 kromki chleba
Przygotowanie omletu z 4 jaj:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Pomidory myjemy i równie z rozdrabniamy. Możemy też usunąć z nich skórkę, choć nie jest to konieczne.
Dodajemy je na patelnię, gdy cebula już nieco się zrumieni. Dalej smażymy, do czasu aż powstanie dość gęsty sos. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jaja, roztrzepujemy je widelcem.
Na patelnię wrzucamy pieczywo i całość doprawiamy sola oraz pieprzem. Gdy chleb się zrumieni, wlewamy masę jajeczną. Na koniec posypujemy danie serem i zieleniną. Smażymy na niewielkim ogniu, do momentu ścięcia jaj.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na omlety. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić tamagoyaki, czyli jajeczny rarytas wprost z Japonii. Ten natomiast zawiera patent na smakowitą słodką odsłonę bez dodatku jaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA