Smakosze.pl Przepisy Najprostsza na świecie szarlotka bez pieczenia. Deser, który pokocha każdy smakosz
canva/manyakotic

Najprostsza na świecie szarlotka bez pieczenia. Deser, który pokocha każdy smakosz

5 września 2022

Szarlotka bez pieczenia jest pysznym, niewymagającym wielu przygotowań deserem. Herbatniki przełożone smakowitym musem jabłkowym i posmarowane delikatną śmietanową masą spodobają się waszym bliskim. Koniecznie spróbujcie.

Macie ochotę na szarlotkę, ale nie lubicie wyrabiać ciasta? Możecie przyrządzić ten pyszny deser w wersji bez pieczenia. Zamiast kruchego spodu, na dnie formy ułożymy herbatniki, a mus jabłkowy zwiążemy przy pomocy orzeźwiającej galaretki cytrynowej. Będzie pysznie.

Przepis na znakomitą szarlotkę bez pieczenia

Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 24 cm x 24 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, by łatwiej było wyjmować porcje przysmaku.

Składniki:

  • 1 kg ulubionych jabłek, najlepiej kwaśnych

  • ok. 40-50 słodkich herbatników

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

  • 125 ml wody

  • 250 ml śmietany 36%

  • 40 g cukru pudru

  • 1 łyżka cynamonu

  • 1 łyżka kakao do posypania

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia? Prosty w przygotowaniu deser uzyskacie w kilka chwil

Jabłka myjemy i obieramy je ze skórki. Owoce ścieramy na tarce o większych oczkach, a następnie przenosimy do garnka i dodajemy wodę. Prażymy na niewielkim ogniu przez 10-20 minut, po czym wsypujemy galaretki w proszku oraz cynamon.

Dokładnie mieszamy i studzimy. Na dnie przygotowanej formy układamy herbatniki. Na spód przenosimy połowę masy jabłkowej i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy ją kolejną porcją ciastek, na której umieszczamy resztę jabłek z galaretką.

Na koniec układamy jeszcze jedną warstwę ciastek, a jej wierzch smarujemy ubitą na sztywno wraz z cukrem pudrem śmietaną. Szarlotkę bez pieczenia oprószamy przesianym przez sito kakao i wstawiamy do lodówki. Podajemy po kilku godzinach. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne smaczne pomysły na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy przepis na budyniowy przysmak Jakuba Kuronia . Być może spodoba wam się tez lekki sernik na zimno przygotowywany z serków homogenizowanych.

Szarlotka bez pieczenia jest doskonała
canva/Mariana_Romaniv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy