Najprostsza na świecie szarlotka bez pieczenia. Deser, który pokocha każdy smakosz
Szarlotka bez pieczenia jest pysznym, niewymagającym wielu przygotowań deserem. Herbatniki przełożone smakowitym musem jabłkowym i posmarowane delikatną śmietanową masą spodobają się waszym bliskim. Koniecznie spróbujcie.
Macie ochotę na szarlotkę, ale nie lubicie wyrabiać ciasta? Możecie przyrządzić ten pyszny deser w wersji bez pieczenia. Zamiast kruchego spodu, na dnie formy ułożymy herbatniki, a mus jabłkowy zwiążemy przy pomocy orzeźwiającej galaretki cytrynowej. Będzie pysznie.
Przepis na znakomitą szarlotkę bez pieczenia
Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 24 cm x 24 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, by łatwiej było wyjmować porcje przysmaku.
Składniki:
-
1 kg ulubionych jabłek, najlepiej kwaśnych
-
ok. 40-50 słodkich herbatników
-
2 opakowania galaretki cytrynowej
-
125 ml wody
-
250 ml śmietany 36%
-
40 g cukru pudru
-
1 łyżka cynamonu
-
1 łyżka kakao do posypania
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia? Prosty w przygotowaniu deser uzyskacie w kilka chwil
Jabłka myjemy i obieramy je ze skórki. Owoce ścieramy na tarce o większych oczkach, a następnie przenosimy do garnka i dodajemy wodę. Prażymy na niewielkim ogniu przez 10-20 minut, po czym wsypujemy galaretki w proszku oraz cynamon.
Dokładnie mieszamy i studzimy. Na dnie przygotowanej formy układamy herbatniki. Na spód przenosimy połowę masy jabłkowej i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy ją kolejną porcją ciastek, na której umieszczamy resztę jabłek z galaretką.
Na koniec układamy jeszcze jedną warstwę ciastek, a jej wierzch smarujemy ubitą na sztywno wraz z cukrem pudrem śmietaną. Szarlotkę bez pieczenia oprószamy przesianym przez sito kakao i wstawiamy do lodówki. Podajemy po kilku godzinach. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne smaczne pomysły na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy przepis na budyniowy przysmak Jakuba Kuronia . Być może spodoba wam się tez lekki sernik na zimno przygotowywany z serków homogenizowanych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
-
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki