Boskie budyniowe ciasto bez pieczenia według przepisu Jakuba Kuronia. Zrobisz je z łatwością
Ciasto budyniowe bez pieczenia jest świetnym pomysłem na smaczny deser dla całej rodziny. Ze sprawdzoną recepturą Jakuba Kuronia zrobicie je bez trudu, a efekty zachwycą nawet najbardziej wybrednych. Koniecznie spróbujcie.
Ciasto bez pieczenia zaproponowane przez Jakuba Kuronia łączy w sobie lekkość budyniowej masy, delikatne ciasteczka i rozpływające się w ustach wiórki czekolady. Jest kremowe i chrupiące jednocześnie. Skusicie się?
Przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia według Jakuba Kuronia
Składniki:
około 300 g ulubionych herbatników
60 g czekolady
300 ml mleka
pół litra schłodzonej śmietany 36%
250 g mascarpone
1 kostka masła 200 g
1 opakowanie budyniu waniliowego
70 g cukru
60 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny
50 ml wrzątku wody
Jak zrobić ciasto budyniowe bez pieczenia? Jakub Kuroń zna niezawodny sposób
Zaczynamy od przygotowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu w zmniejszonej — do 300 ml — ilości mleka i z dodatkiem 4 łyżek cukru. Odstawiamy go na bok, by wystygł. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją herbatnikami.
Doprowadzone do temperatury pokojowej masło ubijamy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając do niego chłodny budyń. Masę przenosimy na spód z ciastek i wyrównujemy jej powierzchnię. Układamy na nich drugą porcję ciastek.
Żelatynę rozpuszczamy w zagotowanej wodzie. Studzimy ją. Schłodzoną kremówkę miksujemy, a gdy nieco zgęstnieje, 1 łyżkę mieszamy z mascarpone. Następnie — nie przerywając miksowania — dodajemy rozrzedzony serek do miski z kremówką.
Pod koniec wsypujemy pozostały cukier. Gdy go rozprowadzimy, dodajemy przestudzoną żelatynę. Krem śmietanowy układamy na herbatnikach, a jego powierzchnię posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto budyniowe bez pieczenia wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Wypróbujecie niezawodną recepturę na lekkie i aromatyczne tiramisu. Być może tez przypadnie wam do gustu pyszny sernik na zimno z dodatkiem cynamonu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
Źródło: kuron.com