Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boskie budyniowe ciasto bez pieczenia według przepisu Jakuba Kuronia. Zrobisz je z łatwością

Boskie budyniowe ciasto bez pieczenia według przepisu Jakuba Kuronia. Zrobisz je z łatwością

Ciasto budyniowe
Canva / rzdeb

Ciasto budyniowe bez pieczenia jest świetnym pomysłem na smaczny deser dla całej rodziny. Ze sprawdzoną recepturą Jakuba Kuronia zrobicie je bez trudu, a efekty zachwycą nawet najbardziej wybrednych. Koniecznie spróbujcie.

Ciasto bez pieczenia zaproponowane przez Jakuba Kuronia łączy w sobie lekkość budyniowej masy, delikatne ciasteczka i rozpływające się w ustach wiórki czekolady. Jest kremowe i chrupiące jednocześnie. Skusicie się?

Przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • około 300 g ulubionych herbatników

  • 60 g czekolady

  • 300 ml mleka

  • pół litra schłodzonej śmietany 36%

  • 250 g mascarpone

  • 1 kostka masła 200 g

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 70 g cukru

  • 60 g cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny

  • 50 ml wrzątku wody

Jak zrobić ciasto budyniowe bez pieczenia? Jakub Kuroń zna niezawodny sposób

Zaczynamy od przygotowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu w zmniejszonej — do 300 ml — ilości mleka i z dodatkiem 4 łyżek cukru. Odstawiamy go na bok, by wystygł. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją herbatnikami.

Doprowadzone do temperatury pokojowej masło ubijamy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając do niego chłodny budyń. Masę przenosimy na spód z ciastek i wyrównujemy jej powierzchnię. Układamy na nich drugą porcję ciastek.

Żelatynę rozpuszczamy w zagotowanej wodzie. Studzimy ją. Schłodzoną kremówkę miksujemy, a gdy nieco zgęstnieje, 1 łyżkę mieszamy z mascarpone. Następnie — nie przerywając miksowania — dodajemy rozrzedzony serek do miski z kremówką.

Pod koniec wsypujemy pozostały cukier. Gdy go rozprowadzimy, dodajemy przestudzoną żelatynę. Krem śmietanowy układamy na herbatnikach, a jego powierzchnię posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto budyniowe bez pieczenia wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Wypróbujecie niezawodną recepturę na lekkie i aromatyczne tiramisu. Być może tez przypadnie wam do gustu pyszny sernik na zimno z dodatkiem cynamonu.

Ciasto budyniowe bez pieczenia ma spód z herbatników
canva/crystalbullet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com