Najprostsza surówka z marchewki. 2 składniki robią ogromną różnicę
Do surówki z marchewki i jabłka dodaj łyżkę oleju i łyżkę przegotowanej wody. Olej bogaty jest w kwas omega- 3 i witaminy i ułatwia przyswajanie cennych składników. Woda natomiast dodatkowo nawilża surówkę. Tartą marchewkę z jabłkiem podasz do mięsa, ryb i potraw wegetariańskich.
Surówka z marchewki i jabłka jest najsmaczniejsza latem, kiedy warzywa i owoce są soczyste i pełne smaku. Zimą surówka będzie równie pyszna, kiedy dodasz do niej 2 składniki: wodę i olej rzepakowy. Olej i woda świetnie nawilżą składniki, które o tej porze roku są niestety mało soczyste.
Olej ułatwi przyswajanie witamin z marchewki, dodatkowo dostarczy wielu cennych związków, w tym witaminę E, K i kwas omega-3. Związki te są szczególnie istotne zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i grypę. Do surówki z marchewki koniecznie dodaj również sok z cytryny. Sok nie dość, że jest bogaty w witaminę C, to sprawi, że starte jabłko nie ściemnieje i będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Kultowa surówka z marchewki jest rewelacyjnym dodatkiem do każdego obiadu. Pasuje zarówno do kurczaka, jak i wieprzowiny. Świetnie komponuje się z pieczoną i smażoną rybą oraz z daniami wegetariańskimi. Surówka jest także pyszną i zdrową przekąską, którą pokochają nawet największe niejadki.
Surówka z marchewki z dodatkiem oleju i wody
Składniki:
-
2 większe marchewki
-
duże jabłko
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1-2 łyżki przegotowanej, zimnej wody lub soku jabłkowego
-
sok z cytryny
-
szczypta cukru
Jak zrobić kultową surówkę z marchewki? Pasuje do każdego obiadu
Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach . Jabłko również obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, przełóż do salaterki z marchewką. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
Do salaterki wlej olej, wodę, całość oprósz delikatnie cukrem i dokładnie wymieszaj. Surówkę podaj najlepiej od razu po przyrządzeniu. Pomysł na równie smaczny i zdrowy dodatek do obiadu? Surówka z selera i surówka z czerwonej kapusty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ta sztuczka ułatwi ci życie. Strzelczyk pokazał najlepszy patent z papierem do pieczenia
-
Dodaj po 2 łyżki do mielonych. Mistrzowie kuchni właśnie tak robią soczyste kotlety
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama